Gemeente Haarlem

22 december 2003 Meriam Juthan, communicatieadviseur 023-5114398 023-5115171 269/2003 Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht








Datum Informatie bij Telefoon Fax Nummer Gemeente Haarlem werkt samen met politie, brandweer en andere organisaties. Preventieve veiligheidsmaatregelen voor de jaarwisseling

Rond de viering van de jaarwisseling is in Haarlem regelmatig sprake van overlast en schade. De gemeente Haarlem brengt in samenwerking met de politie ieder jaar de potentiële risico's in kaart en stemt verschillende preventieve acties af om de jaarwisseling zonder incidenten te laten verlopen. Dit jaar zijn de volgende maatregelen getroffen:




Vuurwerk Op het afsteken van vuurwerk zal streng toezicht worden gehouden. Vuurwerk mag alleen worden afgestoken op 31 december na 10.00 uur 's morgens tot 2.00 uur 's nachts. Vanaf 27 december worden inwoners van Haarlem hierover geïnformeerd door middel van posters in de stad. Bureau Halt van de gemeente Haarlem heeft de afgelopen maand in een preventiecampagne uitvoerig aandacht besteed aan het gebruik en de risico's van vuurwerk. Zo heeft het bureau in samenwerking met de brandweer vuurwerkvoorlichting gegeven op de basisscholen van Haarlem en divers voorlichtingsmateriaal aan jongeren uitgereikt. Ook worden wederom speciale vuurwerkteams ingezet om de overlast te beperken. Jongeren die buiten de toegestane tijden vuurwerk afsteken, moeten via de politie op het spreekuur van bureau Halt verschijnen en worden 2 en 3 januari aan het werk gezet.

Veiligheid Er wordt naar gestreefd om de stad de komende periode zo netjes mogelijk achter te laten voor de jaarwisseling: * Aannemers laten hun bouwplaats zo schoon mogelijk achter Autowrakken zullen door de afdeling Reiniging worden weggesleept De politie zal extra surveilleren bij sloop- en nieuwbouwactiviteiten Opengebroken straten worden zoveel mogelijk gedicht Alle inwoners worden verzocht geen papier meer in de papiercontainers te gooien omdat deze op oudjaarsdag nog geleegd worden De openbare verlichting blijft de hele nacht aan Jongerencentra zijn tijdens de jaarwisseling gesloten, horecagelegenheden mogen daarentegen de gehele nacht openblijven

Van maandag 15 december tot en met 31 december houden de brandweer, politie en de afdeling Milieu met speciale handhavingsteams gezamelijk controles bij een groot aantal horecagelegenheden in Haarlem. Het betreft controles op de brandveiligheid (kerstversiering), het aantal bezoekers, geluidsoverlast en de bereikbaarheid van nooduitgangen.

Ophalen huisvuil De afdeling Reiniging haalt 1 januari geen huisvuil op. Inwoners van Haarlem die normaal hun vuilnis op donderdag buiten zetten, kunnen dat nu vrijdag 2 januari doen.

Kerstbomenactie Tenslotte wordt ook dit jaar de zogenaamde kerstbomenactie georganiseerd onder het motto "een gratis lot en 20 eurocent voor elke kerstboom die je brengt". Op woensdag 7 januari 2004 kunnen kinderen van 12.00 - 16.00 uur op diverse plekken in Haarlem oude kerstbomen brengen. Zij krijgen hiervoor 20 eurocent en een lootje en maken kans op verschillende prijzen.

Met al deze maatregelen hoopt de gemeente Haarlem Oud & Nieuw goed af te sluiten en het nieuwe jaar schoon te beginnen.




---- --