Gemeente Haarlem

22 december 2003 Meriam Juthan, communicatieadviseur 023-5114398 023-5115171 268/2003 Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht








Datum Informatie bij Telefoon Fax Nummer Vanaf januari 2004 extra huisbezoeken Sociale recherche Gemeente Haarlem boekt goede resultaten met nieuw handhavingsbeleid vermoedelijke uitkeringsfraude

Vanaf januari 2004 is het team sociale recherche van de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgebreid met een extra rechercheur en 3 handhavingsmedewerkers. Dit team gaat zich richten op het afleggen van diverse extra huisbezoeken om uitkeringsfraude op te sporen. Deze uitbreiding is tot stand gekomen nadat de gemeenteraad heeft ingestemd met het nieuwe handhavingsbeleid van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is de verwachting dat met deze uitbreiding meer gevallen van fraude met uitkeringen opgespoord zullen worden.

Uitkeringsfraude bestaat in verschillende vormen. Meest voorkomend is het verzwijgen van samenwonen, het hebben van eigen vermogen en het hebben van inkomsten naast de uitkering.

De sociale recherche van Gemeente Haarlem werkt nauw samen met de politie en de Belastingdienst. Er wordt door deze partijen onder meer gekeken of uitkeringsgerechtigden de juiste informatie geven over hun situatie. Vanaf juli 2003 is er 217 keer onderzoek gedaan naar het verzwijgen of niet juist verstrekken van informatie door uitkeringsgerechtigden. Als er geen geldige reden is om informatie te verzwijgen, wordt er een boete opgelegd. Het totaal bedrag van deze boetes bedraagt 25.696 euro. Daarnaast zijn door inzet van de sociale recherche inmiddels 32 uitkeringen beëindigd. Verder is er voor één miljoen euro aan zogenaamde witte fraude opgespoord. Witte fraude is het niet opgeven van inkomsten naast de bijstandsuitkering.

Haarlem verricht ook onderzoeken voor de gemeenten Heemstede, Bloemendaal, Bennebroek, Zandvoort en Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Voor deze gemeenten zijn inmiddels 6 onderzoeken verricht met positieve resultaten. Bij deze onderzoeken zijn inmiddels een aantal vermogensgoederen in beslag genomen waaronder een woning, bankrekeningen en een voertuig. Deze goederen worden gebruikt voor het aflossen van de ontstane fraudeschulden. Daarnaast zijn er 3 uitkeringen beëindigd.




---- --