Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden


Bultrug omgekomen in visnetten

De bultrug die zaterdag 20 december bij Katwijk aan Zee is aangetroffen, is omgekomen in visnetten. Dat blijkt uit de verwondingen die het dier heeft. Het dier mist zijn staart en een deel van een flipper. Deze zijn afgesneden.

Het dier dreef zaterdag voor de kust bij Katwijk. Toen bleek dat het dood was, is het door een reddingsboot van de KNRM naar het strand gebracht. De bultrug heeft diverse verwondingen die erop wijzen dat de walvis in netten heeft vastgezeten, waardoor hij is verdronken. Er zijn ook stukjes net in de wonden aangetroffen. De staart, een stuk van circa 2 meter, ontbreekt. Het vermoeden bestaat dat de staart is afgesneden om het dier te bevrijden uit de netten. De bultrug, een jong mannetje van circa 1 jaar, is zeer waarschijnlijk hetzelfde dier dat enkele dagen eerder voor de kust tussen Scheveningen en Hoek van Holland is gesignaleerd in gezelschap van een volwassen bultrug.

De bultrug is vanwege de storm van het strand gehaald en naar de gemeentewerf van Katwijk gebracht. Daar is het dier verder onderzocht en door een team van Naturalis ontleed. Het skelet gaat naar het museum waar het verder wordt schoongemaakt. Dit proces duurt enkele weken. Het skelet wordt opgenomen in de collectie van Naturalis. Het is nog onbekend of het skelet ook tentoon gesteld zal worden.

Het is voor de tweede keer in relatief korte tijd dat er een bultrug aanspoelt. Op 7 oktober spoelde het kadaver van een jong dier aan op de Maasvlakte. Dat exemplaar was al geruime tijd dood, waardoor het skelet niet meer compleet was. Nooit eerder zijn er - voor zover bekend - bultruggen aangespoeld in Nederland.

Update 22 december 2003