Time : 10:26:25 AM
Date : Monday, December 22, 2003
Sender Name: europublic sa/nv

Verdere stappen vóór diversiteit op het werk

Het jaareinde is traditiegetrouw een periode van wensen van vrede aan allen die van goede wil zijn'. Het is daarom ook de perfecte tijd om een evaluatie te maken van de vooruitgang op het vlak van het principe van gelijkheid van kansen in België.

De Europese Unie leverde een uitzonderlijke inspanning om de toepassing van het gelijkheidsbeginsel te verzekeren met betrekking tot aanwerving, tewerkstelling en beroepsopleiding voor allen ongeacht ras of etnische afstamming, godsdienst of overtuiging, seksuele geaardheid, handicap of leeftijd.

De streefdatum die door de Europese Richtlijnen werd vooropgesteld om die maatregelen in de nationale wetgeving om te zetten(EU richtlijnen 2000/43/EG-en 2000/78/EG) was 2 december 2003. Weinig lidstaten hebben dit ingewikkeld proces tijdig afgerond. België is één van de landen die het verst gevorderd is in dit omzettingsproces.

Op het federale niveau worden momenteel drie initiatieven genomen om de maatregelen uit te voeren die bij de wet van 25 februari 2003 ter bestrijding van discriminatie werden aangenomen en voor de verdere omzetting van voormelde Europese Richtlijnen.

Er wordt momenteel gewerkt aan een ontwerp van koninklijk besluit tot regeling van de situatietesten teneinde het vermoeden van discriminatie te kunnen aantonen. Er is ook een vademecum in voorbereiding ter verduidelijking van de redelijke aanpassingen die werkgevers kunnen doorvoeren om personen met een handicap in staat te stellen toegang tot arbeid te hebben. Daarnaast zet de trajectgroep - opgericht om de omzetting van deze beide Europese Richtlijnen in Belgisch recht te coördineren - zijn werkzaamheden onverminderd voort.

De federale regering heeft voor de omzetting van de bepalingen met betrekking tot discriminatie op grond van leeftijd, gebruik gemaakt van de door de Europese Unie in de Richtlijn 2000/78/EG voorziene mogelijkheid om de deadline met 3 jaar te verschuiven tot uiterlijk 2 december 2006. Ondertussen hebben ook de Gemeenschappen en de Gewesten in ons land zich geëngageerd om hun wetgeving zo spoedig mogelijk aan te passen aan deze twee Europese Richtlijnen.

Het uiteindelijke doel van de Europese Unie is om in een periode van steeds toenemende openheid van de arbeidsmarkt, 'verscheidenheid' onder de werknemers aan te moedigen. De resultaten van een op 2 december 2003 door de Europese Commissie gepubliceerde studie, tonen aan dat bedrijven die zulk een diversiteitsbeleid voeren hieruit belangrijke voordelen kunnen halen die hun competitiviteit op lange termijn ten goede komen. Voorbeelden hiervan zijn, intern, een versteviging van de organisationele structuur en, naar buiten toe, een verbetering van het imago en de reputatie van het bedrijf: http://www.stop-discrimination.info/index.
N.B. Er kunnen interviews georganiseerd worden met gespecialiseerde adviseurs bij de FOD Werkgelegenheid Arbeid en Sociaal Overleg en andere federale instellingen. Exemplaren van de studie van de Europese Commissie zijn tevens beschikbaar.

Aarzel niet contact op te nemen met Richard Hill
Media Contacta
tel: 02/343 77 26.

URL: http://www.stop-discrimination.info/index