Provincie Flevoland




Onderzoek naar nieuwe wegverbinding tussen Dronten en Lelystad van start

Deze week is opdracht gegeven voor het starten van de procedure om het mogelijk te maken dat er een nieuwe autoweg (N23) wordt aangelegd tussen Lelystad en Dronten. De nieuwe weg moet zoveel mogelijk evenwijdig aan de toekomstige Hanzespoorlijn worden aangelegd. De Hanzespoorlijn gaat door de kern Dronten, maar de nieuwe weg zal ten noorden van Dronten langs gaan.

Er is veel verkeer op de doorgaande wegen tussen Lelystad en Dronten. Op diverse wegen is dat meer dan 10.000 autos per dag. De komende jaren zal dit nog verder toenemen. De verkeersveiligheid op deze wegen neemt daardoor af, het oversteken van de wegen wordt moeilijker en er zal in de spitsuren filevorming ontstaan. Er zouden dus de komende jaren veel verbeteringen aan deze wegen moeten worden uitgevoerd om het verkeer vlot en veilig te laten rijden.

In plaats van al de verbeteringen aan de bestaande wegen zou ook een nieuwe weg aangelegd kunnen worden. De aanleg van de Hanzespoorlijn in dit gebied biedt de mogelijkheid om deze nieuwe weg (N23) gelijktijdig daarmee aan te leggen. De combinatie met de aanleg van de Hanzespoorlijn levert een besparing in kosten op. Een vergelijking van de kosten van verbeteringen van het bestaande wegennet met de kosten van een nieuwe weg laat zien dat het verschil niet zo groot is. Een nieuwe weg zorgt bovendien voor een betere bereikbaarheid van Lelystad en Dronten en is van belang voor het verkeer over groter afstand, b.v. van Noord-Holland naar de A28 bij Zwolle. De aanleg van de Hanzelijn begint in 2006 en zal duren tot 2012. In deze periode kan dus de nieuwe wegverbinding worden aangelegd.

Het starten van de procedure voor de nieuwe wegverbinding is mogelijk geworden omdat de provincie en de gemeenten Lelystad en Dronten deze week een overeenkomst hebben getekend voor het laten opstellen van een startnotitie en projectnota/MER. De opdracht daarvoor is verleend aan het adviesbureau Witteveen en Bos. Voor de aanleg van een dergelijke nieuwe autoweg behoort een MER-procedure te worden uitgevoerd. In het voorjaar zullen de mogelijke tracés voor het eerst worden gepresenteerd en besproken. Daarna wordt een voorkeurstracé gekozen en verder uitgewerkt. Het definitieve tracé zal medio van 2004 op een informatieavond in het kader van de MER-procedure worden
gepresenteerd. Provinciale Staten kunnen dan begin 2005 een definitief besluit nemen over de aanleg van een nieuwe autoweg (N23) tussen Lelystad en Dronten.

Momenteel voert de provincie Flevoland ook gesprekken met overheden en bedrijfsleven in Overijssel, Noord-Holland en Flevoland over de gewenste verkeersoplossingen voor de gehele route
Alkmaar-Kampen-Zwolle, waar de autoweg Lelystad-Dronten onderdeel van is. Begin volgend jaar moet hier meer duidelijkheid over komen.