Provincie Overijssel

Provincie trekt extra geld uit voor veiligheid gemeenten

De provincie Overijssel investeert fors verder in haar veiligheidsbeleid. Zo wordt vanwege de overstelpende vraag een bedrag van 85.000 euro extra uitgetrokken voor het uitvoeren van het "Kennis- en Implementatietraject Externe Veiligheid", een gezamenlijk traject van de provincies Overijssel en Gelderland. Daarnaast ondersteunt de provincie de Overijsselse gemeenten financieel met een bedrag van elk 3.500 euro (maximaal) ten behoeve van de Overijsselse risicokaart.

De regeling voor Externe Veiligheid blijkt na bijna een jaar zeer populair. Gedeputeerde Staten hebben besloten aanvullende financiering uit te trekken voor het project. Twaalf gemeenten doen al mee en nu kunnen de andere veertien gemeenten in Overijssel ook inhaken. De gemeenten worden via de regeling gestimuleerd een goed extern veiligheidsbeleid op te zetten. Het project wordt bovendien gekoppeld aan het landelijke programma van het ministerie van VROM, waardoor er vanaf medio 2004 een extra bedrag van één miljoen euro vrijkomt voor de provincie Overijssel.

Risicokaart

Daarnaast werkt de provincie hard aan de realisatie van de Overijsselse Risicokaart, een digitale en interactieve kaart die informatie geeft over veiligheidsrisico's in de leef- en woonomgeving. Op de kaart worden risico's getoond die betrekking hebben op een groot aantal mogelijke soorten rampen of zware ongevallen, ook in relatie tot gevaarlijke stoffen en bedrijfsmatige activiteiten. Goede gegevens van gemeentes zijn hierbij onontbeerlijk.

De provincie hecht dan ook veel belang aan een correcte aanlevering van gegevens aan het landelijke Register Risicosituaties Gevaarlijke Stoffen (RRGS). Uit een eerste inventarisatie is gebleken dat veel gemeentes moeite hebben met het systematisch selecteren van gegevens voor het register en de risicokaart, waarop de gegevens uit het register worden afgebeeld. Omdat de wettelijke verankering voor dit onderdeel is vertraagd, bestaat de kans dat gemeenten dit onderdeel op de lange-termijnsplanning gaan plaatsen.

Deze situatie acht de provincie onwenselijk. In overleg met de twee betrokken regio's heeft de provincie Overijssel een ondersteuningsaanbod opgesteld, om gemeenten te stimuleren de gevraagde gegevens te gaan verzamelen. Voor een bedrag van maximaal 3.500 euro kunnen gemeentes nu bijvoorbeeld externe ondersteuning inhuren.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2003 Provincie Overijssel