Gemeente Lingewaard

Bezwaren afvalstoffenheffing 2003 niet-ontvankelijk

Wettelijk is voorgeschreven dat bij een gemeentelijke herindeling de tarieven binnen de gemeente op een lijn komen (geharmoniseerd worden). Daarom heeft de gemeenteraad op 12 december 2002 besloten de tarieven afvalstoffenheffing per 1 januari 2003 in heel Lingewaard gelijk te trekken en het afval in de hele gemeente op dezelfde manier in te zamelen.

Tegen dit besluit zijn via een model-bezwaarschrift van de PvdA zo'n honderd bezwaarschriften ingediend. De Commissie van advies voor de bezwaarschriften heeft geoordeeld dat tegen het besluit geen bezwaar mogelijk is. Daarom zijn alle bezwaren niet-ontvankelijk verklaard. Op 6 november 2003 heeft de gemeenteraad dit dan ook besloten.

De Commissie van advies voor de bezwaarschriften heeft aangegeven niet bevoegd te zijn om over de kwestie te adviseren. Wél heeft zij in haar overwegingen aangegeven dat bezwaar niet mogelijk is indien sprake is van een besluit van algemene strekking of een algemeen verbindend voorschrift (en daarvan was hier sprake). De commissie komt dan ook tot het oordeel dat in deze kwestie de uitzondering van artikel 8:2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van toepassing is.

Heel wat ondertekenaars hebben alleen hun handtekening gezet of allen hun naam of postcode opgegeven. Daarom kunnen niet alle bezwaarmakers persoonlijk benaderd worden over de uitkomst van de van de behandeling van hun bezwaarschrift. Vandaar dat het resultaat ook via deze weg onder de aandacht wordt gebracht.

Bericht geplaatst op 22 december 2003