Gemeente Lingewaard

Afvalwaterlozing horeca voldoet vaak niet aan norm

Ambtenaren van milieu hebben in samenwerking met het Waterschap Rivierenland de afvalwaterlozingen van de horeca in Lingewaard gecontroleerd. Gebleken is dat minder dan de helft van de bezochte bedrijven aan de normen voldoet.

Tijdens de inspectieronde zijn afvalwatermonsters genomen. Er is met name gekeken of het gehalte aan dierlijke en plantaardige vetten en oliën voldoet aan de lozingsnorm uit het Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer. De lozingsnorm is 300 mg/l. Verder is er gekeken of de slibvangputten en vetafscheiders aan de normen voldoen en of ze regelmatig worden geledigd en gereinigd.

De resultaten van het project zijn opvallend te noemen. Van de 44 bezochte inrichtingen voldeden er slechts zestien aan de wettelijk vastgelegde lozingsnorm. In veertien gevallen was er sprake van een overschrijding, met een uitschieter naar ruim 5000 mg/l.

Eén inrichting beschikte niet over een slibvangput en vetafscheider en in vier gevallen was er geen controlevoorziening voor het nemen van een afvalwatermonster. In sommige inrichtingen zijn geen monsters genomen omdat er geen voedsel wordt bereid.

Het project wordt als succesvol bestempeld. De gemeente gaat er vanuit dat inrichtinghouders in de horecabranche zich meer bewust zijn geworden van de lozingsvoorschriften. Zij zijn er zelf verantwoordelijk voor dat het afvalwater uit de keuken volgens de normen wordt geloosd.

Een overschrijding van de lozingsnorm wordt gezien als een overtreding. De gemeente Lingewaard sluit niet uit dat er in de toekomst handhavend wordt opgetreden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen, Wonen en Milieu.

Bericht geplaatst op 22 december 2003