Gemeente Enschede

Evenementen in Enschede krijgen flinke impuls

Enschede, 22-12-2003

Het evenementenbeleid in Enschede krijgt komend jaar een flinke impuls. Met clustering van evenementen, méér geld en een betere promotie heeft Enschede de ambitie om zich nog sterker te profileren als dé evenementenstad van het oosten. Het Enschede Muziek Festival (EMF) krijgt dit jaar een grootschalige omlijsting met openingsactiviteiten op en rond het Van Heekplein, en moet binnen enkele jaren uitgroeien tot een nationaal bekend evenement.

Naast het EMF, een evenement waaraan een zogenaamd 'hoog profiel' wordt toegekend, komt er meer geld en aandacht voor enkele 'medium profiel'-evenementen, te weten de Enschede Marathon, de Military Boekelo, en enkele nieuwe, nog te organiseren evenementen.

Bij de laatste begrotingsbehandeling besloot de gemeenteraad om voor 2004 en 2005 tweemaal 750.000 euro uit te trekken voor evenementen en centrumpromotie. Nu de vernieuwde binnenstad van Enschede in hoog tempo zijn voltooiing nadert, is het tijd om (nieuwe) bezoekers uit de wijde regio uit Nederland en Duitsland kennis te laten maken met de nieuwe grootstedelijke voorzieningen in Enschede. Daarin past extra aandacht voor grote publiekstrekkers en enkele spraakmakende evenementen, zo oordeelde de raad.

Evenementen trekken veel bezoekers naar de stad. Die zorgen voor extra bestedingen en daarmee werkgelegenheid in Enschede. Zo'n 30 tot 70% van de bezoekers combineert het evenement met een bezoek aan horeca of winkels. De extra bestedingen kunnen daar oplopen tot tientallen euro's per bezoeker. Ook leveren evenementen een belangrijke bijdrage aan het imago van de stad en aan een beter vestigingsklimaat voor bedrijven en instellingen.

Promotie

Van het beschikbaar gestelde geld voor evenementen en promotie gaat een belangrijk deel, 330.000 euro, naar voortzetting van de huidige centrumpromotie (advertenties, radiopots, mupi's). Daarnaast wordt 205.000 euro vrijgemaakt voor een betere promotie van vooral hoog- en medium profiel-evenementen. Tot slot gaat 215.000 euro extra naar evenementen. Te zamen met reeds beschikbare middelen zal volgend jaar ruim zes ton gemeentelijke subsidie worden gegeven aan evenementen.

Het Enschede UIT-Bureau wordt verantwoordelijk voor coördinatie en facilitering van alle evenementen. Het UIT-Bureau wordt de spin in het web van het evenementenbeleid en zal daartoe vergaand samenwerken met het VVV.

Enschede Event

In de periode van 3 tot en met 19 september zal de binnenstad van Enschede in het teken staan van het "Enschede Event". Behalve bestaande evenementen als het EMF en Rockarty, maken ook een Nacht van de Opera, een Dance Event, jeugdmanifestatie en vele andere, nieuwe activiteiten deel uit van de opening van het centrum. Muziek is een belangrijke rode draad in de activiteiten.

De Enschede Marathon heeft de ambitie om een plaats te verwerven als derde marathon van Nederland (na Amsterdam en Rotterdam). Met een extra gemeentelijke bijdrage, ook voor activiteiten eromheen, moet de marathon uitgroeien tot een volksfeest voor de hele stad. Ook de military, toonaangevend in Europa en met een belangrijke netwerkfunctie, krijgt extra middelen. De December Feestmaand wordt een scala van activiteiten waarin tradities, sfeer en gezelligheid centraal staan.

Het evenementenprogramma is tot stand gekomen in overleg met het bestuur van het Enschede UIT-Bureau, waarin vertegenwoordigers zitten van horeca, VVV, ondernemers- en bewonersorganisaties en culturele instellingen.

---

---

Gepubliceerd op 22-12-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar