Time : 11:58:59 AM
Date : Monday, December 22, 2003
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: OSE BIJ SCHAPEN EN GEITEN : STAND VAN ZAKEN

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen voert elk jaar snelle tests uit voor de opsporing van overdraagbare spongiforme encefalopathieën (OSE) op een representatieve steekproef van de schapen- en geitenstapel ouder dan achttien maanden :

- in de slachthuizen, op ca 3.750 voor menselijke consumptie geslachte dieren ;

- in de destructiebedrijven, op ca 450 kadavers.

Naast deze snelle tests, verzekert de epidemiologische bewaking ook de opsporing van OSE bij levende dieren in de beslagen, op de veemarkten en bij aankomst in de slachthuizen : alle schapen of geiten die zenuwstoornissen vertonen waaruit de ziekte zou kunnen blijken of waarvan de oorzaak onbekend is, worden beschouwd als verdacht en aan de diagnosetests onderworpen.

Een tweede geval werd aangetoond in 2003, in de context van de snelle tests in het destructiebedrijf. Het gaat om een ooi Causse du Lot, ingevoerd uit Frankrijk in maart 1998 en sindsdien gehouden in een bedrijf gelegen te WARDIN in de PROVINCIE LUXEMBURG.

Het betrokken beslag telde 94 kleine herkauwers > 1 jaar : 74 schapen en 18 geiten. Na het schatten van hun waarde, werden de dieren naar het destructiebedrijf gebracht waar ze gedood werden en nadien verbrand. Hiervan zullen de schapen en de geiten ouder dan twaalf maanden eveneens de opsporingstests ondergaan.

Sinds 1992 werden in ons land 53 OSE-gevallen bij kleine herkauwers ontdekt.

Tot nu toe werden alle vastgestelde gevallen van OSE bij schapen beschouwd als gevallen van scrapie, een ziekte die niet overdraagbaar is op de mens.

Een overzicht van het aantal kleine herkauwers die in België onderworpen werden aan de snelle tests in het kader van onderscheiden bewakingsprogramma's, en die als verdachte of bevestigde OSE-gevallen erkend werden, kan worden geraadpleegd op de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (www.favv.be) onder de rubriek « persberichten ».

Contact voor de Franstalige pers : Renaud Klee 0476 543 198

Contact voor de Nederlandstalige pers : Pascal Houbaert 0475 206 673

URL: http://www.favv-afsca.fgov.be