Partij van de Arbeid


Vragen van het lid Klaas de Vries (PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie over het beleid inzake Somalische asielzoekers

Hoeveel uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers verblijven er momenteel in Nederland? Hoeveel van hen claimen niet terug te kunnen omdat zij (nog) niet over de juiste reisdocumenten beschikken?
Klopt het dat de Somalische missie in Genève niet meewerkt aan het verstrekken van reisdocumenten? Zo niet, hoeveel reisdocumenten hebben zij daadwerkelijk verstrekt aan in Nederland verblijvende Somalische asielzoekers? 1)
Klopt het dat u, zoals het IOM stelt, Somalische asielzoekers die met een EU- staat niet in Somalië worden toegelaten, een terugkeergarantie naar Nederland biedt? Hoe is dit vastgelegd?
Welke aanvullende voorwaarden stelt u aan vluchtelingen die staatloos zijn en buiten hun schuld Nederland niet kunnen verlaten, alvorens u hen een verblijfsvergunning verstrekt? Om wat voor verblijfsvergunning gaat het dan? 2)
Kunt u aangeven op grond waarvan u een Somalische asielzoeker als staatloze zou aanmerken?
Hebt u inmiddels een methode bedacht waarmee u de Kamer gegevens kunt verschaffen met betrekking tot de afkomst van staatloze vluchtelingen die op basis van het feit dat zij buiten hun schuld Nederland niet kunnen verlaten, een verblijfsvergunning ontvangen, gelet op uw antwoord op eerdere Kamervragen, waarin u heeft aangegeven dat het IND-informatiesysteem dergelijke gegevens niet genereert? Zo ja, aan hoeveel Somaliërs heeft u tot op heden om deze reden een verblijfsvergunning toegekend? Zo nee, wanneer denkt u de Kamer daarover te kunnen informeren? 3)
Is het waar dat u de Somalische asielzoeker X een verblijfsvergunning heeft toegekend? Op grond waarvan heeft u hem een verblijfsvergunning toegekend en waarom is zijn aanvraag eerder niet gehonoreerd? 4)
Heeft de media-aandacht die deze Somalische asielzoeker heeft gekregen in het TV programma Twee Vandaag, ook een rol gespeeld bij de toekenning van de verblijfsvergunning, zoals dat eerder bij de toekenning van een vergunning aan een Chinees gezin een rol heeft gespeeld? 5)

N.a.v. mijn brief aan u van 17 juli 2003
Zie eerdere Kamervragen,TK 2002- 2003, 1845
Zie eerdere Kamervragen,TK 2002- 2003, 1845
IND dossiernummer 9809262021
Zie eerdere Kamervragen,TK 2002- 2003, 1891



---- --