Partij van de Arbeid


Den Haag, 18 december 2003

VRAGEN VAN HET LID ARIB (PVDA) AAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

1.
Bent u op de hoogte van de uitspraak van het College van beroep van 18 december 2003, waarin gesteld wordt dat de vangnetconstructie van het CTG in strijd is met het wettelijk stelsel van maximumtarieven?*
2.
Wat betekent deze uitspraak voor uw begroting VWS voor 2004?
3.
Is het waar dat apothekers geen gebruik gemaakt hebben van de oorspronkelijke vangetconstructie? Zo nee, hoeveel apothekers hebben hiervan gebruik gemaakt. Zo ja, wat betekent dit voor de geraamde opbrengst ?
4.
Wat betekent bovenstaande voor de budgetten van de ziekenfondsen, waarop de geraamde opbrengst reeds is gekort. Wat betekent dit voor de reeds vastgestelde ziekenfondspremie en voor de ziekenfondspremie van 2005?
5.
Bent u met mij van mening dat de wijziging van het Verstrekkingenbesluit per 1 januari aanstaande uw financiële tegenvaller op het geneesmiddelendossier beperkt? Zo ja in welke mate?
6.
Is u bekend wanneer de rechter een uitspraak zal doen op grond van de door het CTG per 1 december vastgestelde vangnetconstructie?
7.
Bent u met mij van mening dat bovenstaande betekent dat zo spoedig mogelijk een prijsmaatregel voor generieke geneesmiddelen vastgesteld moet worden?

* uitspraak AO0546



---- --