Ministerie van Justitie

Persbericht

Nieuwe wet heimelijk cameratoezicht treedt op 1 januari 2004 in werking
22 december 2003

Gebruik van camera's voor toezicht of beveiliging mag alleen als dit duidelijk kenbaar is gemaakt. Op overtreding van deze regel staat een gevangenisstraf van maximaal twee maanden of een geldboete van ten hoogste 4500 euro. Heimelijk cameratoezicht was al strafbaar in winkels en horecagelegenheden, maar de strafbaarstelling is uitgebreid tot alle voor het publiek toegankelijke plaatsen. De strafbaarstelling heeft alleen betrekking op camera's die zijn aangebracht met de bedoeling om personen herkenbaar in beeld te brengen. De nieuwe regel treedt op 1 januari 2004 in werking.

Cameratoezicht helpt de veiligheid in de samenleving te verhogen en criminaliteit te voorkomen. Daarom wordt het gebruik door de overheid gestimuleerd. Maar aan cameratoezicht zijn ook zekere risico's verbonden, in het bijzonder wanneer dit heimelijk plaatsvindt. Het heimelijk gebruik van camera's kan namelijk al snel een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer opleveren. Reden om in de wet vast te leggen dat heimelijk gebruik strafbaar is. Zo wordt voorkomen dat ongecontroleerd gebruik kan worden gemaakt van verborgen camera's.

Het bestaande verbod op het maken van heimelijke opnamen van een persoon in een woning of een niet voor het publiek toegankelijk lokaal (gebouw) is eveneens aangepast. Het verbod is uitgebreid tot het heimelijk vervaardigen van afbeeldingen van personen op niet voor het publiek toegankelijk plaatsen. Hieronder vallen niet alleen gebouwen, maar ook bijv. afgesloten tuinen, erven en parkeerterreinen. Door deze aanpassing sluiten beide strafbepalingen beter op elkaar aan.

Werkgevers kunnen onder de nieuwe strafbaarstelling onder omstandigheden gebruik blijven maken van een verborgen camera op de werkvloer, indien zij vermoedens hebben van onrechtmatig handelen van werknemers. Voorwaarde is dat zij de werknemers vooraf op duidelijk wijze in kennis hebben gesteld van de mogelijke inzet van verborgen camera's op de werkvloer. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een personeelscirculaire.

Voorts maakt de strafbaarstelling van heimelijk cameratoezicht het gebruik van verborgen camera's in de journalistiek niet onmogelijk. Het recht op vrije nieuwsgaring kan onder omstandigheden het gebruik van een verborgen camera zonder dat dit is kenbaar gemaakt rechtvaardigen.

Meer informatie over heimelijk cameratoezicht.