SENTER

EUR 30 mln. voor bedrijven met interesse in opkomende markten

Wéér EUR 30 miljoen beschikbaar in 2004 voor bedrijven met interesse voor investeringen in nieuwe, opkomende markten

Nederlandse bedrijven die willen samenwerken met bedrijven in nieuwe, opkomende markten kunnen ook in 2004 weer financiële steun hiervoor ontvangen via het Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat daarbij om de landen: Bolivia, Ethiopië, Ghana, Indonesië, Mozambique, Peru, Sri Lanka, Tanzania, Thailand, Uganda, Vietnam en Zuid-Afrika en onder voorbehoud ook Egypte en de Filippijnen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen vanaf 5 januari tot 1 maart (2004) voorstellen indienen voor samenwerkingsprojecten.

De PSOM-bijdrage voor samenwerkingsprojecten is in principe 50% van de totale projectkosten. Echter projecten in Mozambique, Tanzania, Uganda en Ethiopië kunnen voor 60% van de totale projectkosten aan financiële steun ontvangen. De gemiddelde PSOM-projectbijdrage is EUR 500.000. In principe geldt dat uitsluitend Nederlandse bedrijven een voorstel mogen indienen. Echter voor projecten in Mozambique of in Uganda geldt dat ook bedrijven uit ontwikkelingslanden (de DAC 1 lijst) voorstellen mogen indienen.

Informatiebijeenkomsten
Bedrijven die geïnteresseerd zijn in PSOM kunnen zich voor een informatiebijeenkomst op 12, 15 of 20 januari (aanvang 14.00 uur) in Den Haag opgeven via de website van PSOM: www.senter.nl/psom. Tijdens die bijeenkomsten vertellen ondernemers over hun ervaringen met PSOM (zie bijlage), maar hoort u ook meer over bijvoorbeeld de eisen die PSOM stelt aan een projectvoorstel.

PSOM
PSOM is onderdeel van het Bedrijfslevenprogramma van Ontwikkelingssamenwerking. De doelstelling van PSOM is het stimuleren van de duurzame economische ontwikkelingen in ontwikkelingslanden. Een belangrijk aspect hierbij is dat PSOM Nederlandse bedrijven stimuleert om zakelijke relaties in die landen aan te gaan met een lokale partner en er te investeren zodat zij PSOM gebruiken als een opstap naar meer vervolginvesteringen in die landen.

Procedure
De indieningstermijn voor projectvoorstellen is van 5 januari tot 1 maart 2004. Dit is de prekwalificatiefase. Op 1 maart 2004 moeten om 12.00 uur alle voorstellen bij Senter binnen zijn.

Meer informatie
Bedrijven met interesse kunnen contact opnemen met Senter, dat PSOM uitvoert in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Informatie is verkrijgbaar bij één van de PSOM-adviseurs, telefoon (070) 373 55 42. Maar u kunt ook het internet raadplegen: www.senter.nl/psom. Bij telefonisch contact is het raadzaam het land waarin u geïnteresseerd bent te vermelden.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Senter voert overheidsbeleid uit op het terrein van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen. Senter Internationaal is een onderdeel van Senter, dat bedrijven adviseert en informeert over financiële ondersteuning bij export, investeringen en internationale economische samenwerking.