Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Groninger Harmonie Schaaktoernooi van start

Het traditionele kersttoernooi te Groningen is afgelopen zondag (21 december) begonnen. Ook dit jaar biedt de Rijksuniversiteit onderdak. In het schitterende sportcentrum van de universiteit spelen honderdvijftig schakers hun partijen. Negen ronden lang, met een dag pauze op eerste kerstdag. Na de kerst komen daar nog zo'n honderdvijftig spelers bij. Zij spelen het kortere vijfronden toernooi.

In de invitatiegroep maakte Igor Kurnosov, Russisch jeugdkampioen tot 18 jaar, korte metten met collega-grootmeester Merab Gagunashvili. Een misser in de opening was de oorzaak.
Friso Nijboer, winnaar van de vorige editie, speelde remise met Jan Smeets. Daarmee mocht Nijboer niet klagen. In een Siciliaan had Smeets lange tijd een klein plusje.
Sipke Ernst verkreeg groot ruimtevoordeel. Onder dreiging van damewinst won hij op de tweeëntwintigste zet een stuk. Een gemakkelijke overwinning.
Erwin L'Ami speelde remise tegen de Chinees Li. Een modevariant van het Spaans bracht hem geen voordeel. Hij speelde de opening te tam. Werle - Dambacher werd op de veertigste zet beslist. Bij het uitvoeren van de laatste zet voor de tijdcontrole viel Dambachers vlag. Het is altijd prettig om geluk te hebben, zeker in de eerste ronde. Werle heeft de wind in de zeilen.

Belangrijk voor veel spelers zijn de te behalen grootmeester- en meesternormen. Zes uit negen levert een grootmeesterresultaat op, met viereneenhalf punt heb je een IM-norm.
Belangstelling? Alle uitslagen, standen en live-partijen zijn hier te vinden.