Actueel

Verzoek tot voortzetting subsidie aan landelijke jeugdorganisaties afgewezen
Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 22-12-2003

De voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht heeft vandaag uitspraak gedaan in een verzoek om voorlopige voorziening van 25 landelijke jeugdorganisaties, waaronder Scouting Nederland en de vereniging voor speeltuinwerk NUSO.

De organisaties hadden de rechter vorige week gevraagd het besluit van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om hun subsidie per 1 januari 2004 te beëindigen, te schorsen. Zij vinden dat de minister de subsidie op een onredelijk korte termijn wil beëindigen. Daardoor hebben zij niet de mogelijkheid om uit te zien naar andere financieringsbronnen en zijn zij genoodzaakt hun personeel te ontslaan.
De minister heeft in de afgelopen maanden zijn subsidiebeleid fundamenteel herzien; daarbij is er voor gekozen om structurele subsidie aan de jeugdorganisaties niet langer te verlenen, vooral omdat dat volgens de minister leidt tot versnippering van subsidie. Mede vanwege de bezuinigingen op VWS is in september 2003 daarom besloten de subsidie te beëindigen en de jeugdorganisaties nog eenmalig een bedrag te geven om hun verplichtingen te kunnen afbouwen.

De rechter heeft het verzoek afgewezen. De minister heeft immers een grote beleidsvrijheid bij het bepalen voor welk beleid en aan welke instellingen hij subsidie wil verlenen. De minister heeft zijn keuze voldoende gemotiveerd. Verder vindt de rechter dat aan de jeugdorganisaties met het bedrag om tot afbouw te komen feitelijk een redelijke overgangstermijn is gegeven. Van belang daarbij is dat de organisaties door de minister vrij gelaten zijn in de besteding van dat bedrag.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO0712

Zie het origineel