Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Sirenes maken niet genoeg herrie

22 december 2003

De sirenes in Nederland maken te weinig herrie. Uit onderzoek van TNO blijkt dat ze geen 120 dB realiseren maar "slechts" 115 dB. Hierdoor zijn ze binnen een kleiner gebied te horen dan oorspronkelijk de bedoeling was.
---

Het ministerie van BZK heeft TNO gevraagd onderzoek te doen naar de hoorbaarheid van de sirenes nadat daar veel klachten over waren gekomen. TNO heeft in drie verschillende omstandigheden gemeten: in een plattelandsgemeente (Beuningen), een middelgrote stad (Zeist) en in een grote stad (Den Haag). Daarnaast heeft TNO een laboratoriumonderzoek uitgevoerd. Deze onderzoeken hebben uitgewezen dat de sirenes inderdaad minder herrie produceren. Hierdoor is het gebied waarbinnen ze te horen zijn kleiner, volgens TNO in sommige gevallen wel een paar honderd meter.

Het ministerie zal de resultaten aan de fabrikant van de sirenes (Siemens) voorleggen. Deze zal met een verklaring en een mogelijke oplossing moeten komen. TNO geeft de suggesties dat een wijziging van het sirenesignaal (het deuntje) de attentiewaarde al kan verhogen. Er staan momenteel ruim 4000 sirenes in Nederland.
---