Stichting Wakker Dier

VEERMAN: DIERVRIENDELIJKE WOORDEN, DIERONVRIENDELIJKE DADEN Persbericht - 22 december 2003

Stichting Wakker Dier is woedend over de brief van minister Veerman aan de Tweede Kamer waarin de minister aangeeft op korte termijn geen maatregelen te nemen tegen de bio-industrie. Door de brief van de minister aan de Tweede Kamer is het nu duidelijk dat de bio-industrie weer over kan gaan tot de orde van de dag; onverdoofde castratie, doodgroeiende plofkippen, legbatterijen en kale betonnen hokken. Veerman is in woorden misschien wel de diervriendelijkste minister ooit maar in daden juist de dieronvriendelijkste. Miljoenen kippen, varkens, konijnen en nertsen zijn de afgelopen 2 jaar de dupe geworden van verslechtering van welzijnswetgeving onder verantwoordelijkheid van minister Veerman. De verantwoordelijkheid voor eerder geopperde fiscale maatregelen en verplichtte etikettering worden door de minister vakkundig naar de sector geschoven. Terwijl juist nu, gezien de door de minister geschetste economische slechte perspectieven voor de bulkproductie en goede perspectieven voor kwaliteitsproducten, de regie van de overheid nodig is om de bio-industrie beperkingen op te leggen en de diervriendelijkere kwaliteitsveehouderij te stimuleren. Wakker Dier heeft er geen vertrouwen in dat de veesector zelf de noodzakelijke omslag maakt naar een diervriendelijke sector. Uit reacties van landbouworganisaties op de discussie over de bio-industrie blijkt dat zij vooral inzetten op het afbreken van welzijnswetgeving in plaats van een beter dierenwelzijn.

De minister gaat geen wettelijke beperkingen opleggen aan dierenmishandeling als de onverdoofde castratie van biggen, krappe kale betonnen varkenshokken, vleeskippen die doodgroeien, konijnen in kooien, de verrijkte legbatterij of de bloedarmoede van vleeskalveren. Een beloofd verbod op de pijnlijke zoutbad-dodingsmethode voor paling is afgeblazen en een vrijwel kamerbrede motie om welzijnsregels voor vissen op te stellen wordt genegeerd. Deze onwil voor een betere wetgeving van dit kabinet was al eerder in het regeeraccoord vastgelegd maar de minister toont ook geen enkel initiatief op andere gebieden waarmee hij de bio-industrie diervriendelijker kan maken; geen dierenwelzijnsheffingen op vlees, geen etiketteringsplicht of een aanpak van misleidende keurmerken, geen fiscale maatregelen ter bevordering van diervriendelijke producten en geen stimulering van plantaardige eiwitbronnen als vervanger van vlees.

Een gemiste kans voor open goal, vindt Wakker Dier die juist recent goede ervaring heeft opgedaan op het gebied van etikettering. In de legbatterijcampagne bleek de vermelding van kooi-ei en een verhuizing naar het onderste schap in supermarkten al voldoende om het verkoopaandeel van batterij-eieren al te laten dalen van 41% naar 18% ten gunste van het scharrelei. Mede hierdoor stoppen volgend jaar alle supermarkten met de verkoop van batterij-eieren. Dergelijke grote mogelijkheden om de consument te sturen naar een diervriendelijke koopgedrag blijven als het aan de minister ligt onbenut. Wakker Dier is zeer teleurgesteld in Veerman die met zijn gepraat over een beter dierenwelzijn vooral lijkt te willen verbloemen dat onder zijn bewind dierenwelzijnswetgeving is afgebroken en andere initiatieven om een einde te maken aan de misstanden in de bio-industrie ontbreken.