Nieuw-Vlaamse Alliantie

Vlaamse rechters met minder, maar efficiënter dan Franstalige collega's (22/12/03)

Vlaanderen heeft heel wat minder rechters in eerste aanleg per hoofd van de bevolking dan Wallonië. Anderzijds wordt er in de Vlaamse rechtbanken van eerste aanleg heel wat harder gewerkt dan in de Waalse. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Justitie Onkelinx op een schriftelijke vraag van N-VA-Kamerlid Geert Bourgeois. Volgens minister Onkelinx is er echter geen vuiltje aan de lucht. Als de PS geen problemen ziet, moeten we maar naar een Vlaamse Justitie gaan, reageert Bourgeois.

Aan de hand van het antwoord van minister Onkelinx berekende de N-VA-voorzitter dat Vlaanderen 289 rechters in eerste aanleg heeft of 5,3 rechters per 100.000 inwoners. In Wallonië bedraagt het aantal rechters 219 of 6,5 rechters per 100.000 inwoners. Brussel telt dan weer 105 rechters of 6,8 per 100.000 inwoners. Maar ook al heeft Vlaanderen minder rechters, ze werken wel heel wat beter. De Vlaamse rechters vellen gemiddeld 438 vonnissen per jaar, de Brusselse 352 en de Waalse 381.

De vergelijking tussen het arrondissement Hasselt en Bergen spreekt boekdelen. Hasselt heeft meer inwoners dan Bergen maar heeft 26 % minder rechters in eerste aanleg (19 tegenover 26). Toch worden er in Hasselt 5 % meer zaken afgehandeld (9.040 tegenover 8.658). Of vergelijken we het arrondissement Turnhout met Bergen. Turnhout heeft bijna evenveel inwoners als Bergen, maar Turnhout heeft met 16 rechters nog geen 4 rechters per 100.000 inwoners tegenover meer dan 6 rechters per 100.000 inwoners in Bergen. Toch worden er in Turnhout bijna evenveel vonnissen geveld als in Bergen.

In Antwerpen zijn er 64 rechters voor 935.381 inwoners of 6,8 rechters per 100.000 inwoners. In de grootste Waalse stad Luik zijn er 48 rechters voor maar 619.271 inwoners of 7,8 rechters per 100.000 inwoners. Ook hier is het verschil in werkkracht opvallend: in Antwerpen worden er 430 vonnissen geveld per rechter, in Luik is dat maar 324.

Negatieve uitschieter is het arrondissement Marche-en-Famenne waar er 6 rechters zijn voor 67.639 of bijna 9 rechters per 100.000 inwoners. Dat is het hoogste getal voor heel België maar toch heeft hetzelfde arrondissement het laagste aantal vonnissen per rechter.

Nog dit: het gerechtelijk arrondissement Hoei werd in de berekening niet opgenomen. Eenvoudigweg omdat de minister van Justitie alleen weet dat er in Hoei 9 rechters zijn, verder niets. Geert Bourgeois reageert geërgerd: Over het aantal zaken dat er in Hoei wordt behandeld, het aantal vonnissen en dergelijke meer, heeft de minister niet eens informatie. Hoe kan je een degelijk justitiebeleid voeren wanneer je niet eens weet wat er in de rechtbanken wordt uitgespookt?

De N-VA-voorzitter is niet verbaasd over de cijfers: Ze bevestigen enkel wat iedereen die Justitie in ons land volgt al lang weet. Minister Onkelinx ziet er nochtans allemaal geen graten in: Conclusies kunnen pas getrokken worden na een echte werklastmeting die op een wetenschappelijk verantwoorde manier wordt uitgevoerd. Bourgeois: Je moet maar durven. Ik vraag al jaren zon objectief onderzoek. Maar het zijn net de Franstaligen die dat tegenhouden omdat ze vrezen dat dan de hele waarheid naar boven komt.

Bourgeois begrijpt het allemaal niet meer: Ergens anders verklaren ze je voor gek als je met zulke cijfers afkomt. Als bediende Jean in een bedrijf veel minder werkt dan bediende Jef dan wordt er toch opgetreden om te zorgen dat Jean evenveel werkt? Bij de PS ziet men dat allemaal door de vingers. Niet zo verwonderlijk natuurlijk, het is ook de PS die al die rechters benoemd heeft.

Voor de N-VA illustreren de cijfers dat er nood is aan een eigen Vlaams justitiebeleid: Het gaat hem natuurlijk niet alleen over de werkkracht van de rechters. Belangrijker is dat er vandaag eigenlijk al een Justitie met twee snelheden bestaat, maar ondertussen kunnen wij geen eigen beleid voeren. Om maar een voorbeeld te geven: in Wallonië wordt niet opgetreden tegen de gijzeling van directieleden, ook al zit het parket er met zn neus op. In Vlaanderen zou dat onmogelijk zijn. De Vlamingen willen ook een fundamenteel andere bedrijfscultuur in Justitie maar de Franstaligen blokkeren dit, net zoals het jeugdsanctierecht, de regeling voor spijtoptanten enzovoort.

Auteur:
Geert Bourgeois, kamerlid, alg. voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be