NIJMEGEN 22-12-2003: Met het bereiken van de achtste jaargang zet het opinie-e-zine Onlijn.nl er een punt achter. Het bekende internetmagazine dat maandelijks spraakmakende interviews, artikelen en recensies publiceert, zal in januari nog met een speciale sloteditie komen. Tevens worden, als een geste aan de 30.000 lezers, de beste interviews uit Onlijn.nl in een boek gebundeld en online te koop aangeboden.

Het begin van Onlijn.nl
Het e-zine Onlijn.nl heeft een nogal afwijkende ontstaansgeschiedenis. Het internetmagazine is in december 1997 begonnen uit een storingslijst van de drukke chatkanalen van Focus-In.nl. Hoofdredacteur van Onlijn.nl, Erik van Heeswijk, legt uit: "internetters konden zich inschrijven om een mailtje te krijgen als de chatboxen waren uitgevallen. In 1997 kregen we het idee die mensen tussentijds ook wat leuke artikelen toe te sturen, en dat werd goed ontvangen. Dat is vervolgens heel snel uit de klauwen gelopen."

Onlijn.nl als internetjournalistiek laboratorium
Het online opinieblad groeide naar 30.000 mailabonnees die maandelijks een flinke editie op hun digitale deurmat zagen vallen. Van Heeswijk: "het was voor mij ook een experiment, een laboratorium. Ik wilde zien of het mogelijk was online een bladgevoel te kweken, zoals je dat met een goed papieren tijdschrift hebt. Dat verklaart ook de eigenwijze opzet: de maandelijkse editie bestond op het laatst uit 25 A4tjes interviews, recensies, foto's, columns en artikelen, alles op 1 internetpagina in een extravagant kleurige lay-out. Voor een bladgevoel heb je karakter nodig, afwijking, herkenbaarheid. Tijdschriften en kranten waren daarin evenzeer inspiratiebron als het internet."

Onlijn.nl als uitgeefverzet
Tot aan de achtste jaargang bleef Onlijn.nl zijn lezers elke maand een editie voorschotelen. Geld was geen eerste motief. "Op internet je brood verdienen vereist veel zakelijk inzicht, hard werken en vernuft. Om dat voor ons zelf in evenwicht te houden hadden wij Onlijn.nl als ons eigen reservaat. Daar konden we ons uiten en onze eigen wetmatigheden vormen", zegt uitgever Jasper Jan de Konink van Focus Internet. "Gaandeweg de rit is Onlijn.nl ook een erezaak geworden, in onze drang om te bewijzen dat serieus en onafhankelijk uitgeven op internet ook mogelijk is, als tegenwicht tegen de commercialisering en verschraling op internet. Wat dat laatste betreft geven wij het stokje nu door aan anderen. Wij verzinnen wel weer nieuwe speeltuinen voor onze fantasie."

Onlijn.nl verschijnt nog in januari met een speciale sloteditie. Daarin wordt verder uitgewijd over de achtergronden van Onlijn.nl en de Nederlandse internetjournalistiek, trekken alle redactieleden hun conclusies en worden de reacties van Onlijnlezers gepubliceerd.

De decembereditie van Onlijn staat op:
http://www.onlijn.nl

- - - - - - - - - - - -