Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

- Directie Veiligheidsbeleid

Nucleaire Aangelegenheden en Non-proliferatie

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

- 22 december 2003

Behandeld

- Peter Potman

Kenmerk

- DVB/NN-437/03

Telefoon

- 070-3485555

Blad

- 1/2

Fax

- 070-3485684

Bijlage(n)

- - peter.potman@minbuza.nl

Betreft

- verzoek om nadere informatie over mogelijk voorkomen van Nederlandse bedrijven in de door Irak in 2002 overlegde verklaring aan UNMOVIC ingevolge VNVR-resolutie 1441-

Tijdens het Algemeen Overleg met Uw Kamer over Irak van 27 juli jl. kwam de Socialistische Partij terug op persberichten uit 2002, waaruit zou zijn gebleken dat op de door Irak in het kader van VR-resolutie 1441 aan de VN overgelegde verklaring ook Nederlandse bedrijven zouden voorkomen als leveranciers van goederen. Navraag bij UNMOVIC in New York heeft het volgende uitgewezen.

Na ontvangst door UNMOVIC is de Iraakse verklaring, die voor een belangrijk deel uit in het Arabisch gestelde informatie bestond, in het Engels vertaald. Vervolgens heeft UNMOVIC alle namen van daarin genoemde bedrijven en gevoelige informatie over procedures ter ontwikkeling van massavernietigingswapens onleesbaar gemaakt. Deze opgeschoonde versie is de VR-leden toegegaan. De niet opgeschoonde versie is nooit in de openbaarheid gekomen. UNMOVIC heeft niet de vrijheid om gevoelige informatie zoals namen van leveranciers publiek te maken; dit is aan de Veiligheidsraad.

Daarnaast stelde UNMOVIC dat men nog bezig is met nader onderzoek op basis van de Iraakse verklaring. UNMOVIC is voor dit nadere onderzoek onder meer afhankelijk van medewerking van regeringen en bedrijven. Die medewerking zou in gevaar kunnen komen als namen in de openbaarheid komen.

Wanneer daartoe aanleiding bestaat, zal de regering de Kamer op de hoogte stellen van eventuele nadere ontwikkelingen terzake.

-

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

===