Politie Limburg-Zuid

Groot aantal misdrijven opgelost

Heerlen 22-12-2003 - Met de aanhouding de afgelopen weken van totaal 17 verdachten, waarvan 14 minderjarige jongens (14 tot 17 jaar) uit Hoensbroek en Brunssum, en 3 mannen (20 tot 24 jaar) uit Hoensbroek, denken politie (rechercheurs van diverse basiseenheden in het district Heerlen), rechercheurs van de Divisie regionale recherche en in het onderzoek assisterende medewerkers van de Koninklijke Marechaussee, totaal zon 120 misdrijfzaken te hebben opgelost. Daarbij gaat het om bedrijfsinbraken, woninginbraken, straatroven, (gewapende) overvallen en diefstallen in de Oostelijke Mijnstreek in de afgelopen twee maanden. Op dit moment zitten drie volwassen verdachten en totaal twaalf minderjarige verdachten nog vast, die na voorgeleiding bij de Rechter Commissaris in bewaring zijn gesteld. Van slechts twee jeugdige verdachten is het voorarrest onder voorwaarden geschorst, dit in verband met schoolexamens en proefwerken. Het recherche-onderzoek kwam goed op gang nadat bij het onderzoek terzake enkele gewapende overvallen, de jeugdige verdachten in beeld kwamen. De meeste verdachten hebben ieder voor wat betreft hun aandeel of rol, bekentenissen afgelegd. Het onderzoek wordt voortgezet en niet alleen worden nog meer aanhoudingen verwacht, maar ook dat nog meer misdrijfzaken worden opgelost.

In verband met een plotselinge stijging, vanaf ongeveer oktober, van het aantal bedrijfsinbraken, overvallen en straatroven in Heerlen, Brunssum en Hoensbroek, werd besloten een recherche-onderzoek te starten met totaal ruim vijftien rechercheurs. Gaande het onderzoek kreeg het rechercheteam zicht op een dadergroepering van allemaal jongeren, veelal hangjongeren in Heerlen en in Brunssum. Zij opereerden telkens in wisselende samenstelling en er was geen sprake van een organisatie. De vier aangehouden volwassen verdachten worden ervan verdacht dat zij de regie voerden. Met andere woorden dat zij bepaalden wat moest worden gestolen.

Van de opgeloste misdrijfzaken gaat het ondermeer om vier gewapende overvallen; een gewapende overval op een snackbar in Brunssum (waarbij ook is geschoten, echter geen gewonden), een overval op een benzinetankstation in Brunssum, een overval op een geldloper in Hoenbroek en een gewapende overval op een juwelier in het centrum van Brunssum. Verder gaat het om tientallen inbraken in veelal kledingwinkels maar ook woningen in Hoensbroek, Brunssum en Heerlen. Maar ook een groot aantal (tientallen) bedrijven en schoolgebouwen waren het doelwit, waarbij hoofdzakelijk platte computerbeeldschermen (zogenaamde TFT-schermen) en computers werden gestolen. Ook werden bij enkele woninginbraken de autosleutels gestolen en ging men met de veelal autos uit de duurdere prijsklasse aan de haal. Daarnaast gaat het ook om een tiental diefstallen van motoren in de omgeving Aken en Maastricht.

Van het bij de misdrijfzaken buitgemaakte goed, is nagenoeg nog niets teruggevonden. Gestolen goederen werden vermoedelijk verkocht aan helers of in de eigen vriendenkring. Buitgemaakt