Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen in campagne tegen seksueel geweld in Burundi

maandag 22 december 2003

Artsen zonder Grenzen neemt deel aan de nationale campagne tegen seksueel geweld in Burundi. Seksueel geweld wordt in het land vaak gebruikt als wapen in de burgeroorlog.

Die campagne ging op 6 december van start met protestmarsen in onder meer de hoofdstad Bujumbura en in Ruyigi, waar Artsen zonder Grenzen werkt. In Bujumbura liepen zon 1000 mensen in een protestdemonstratie naar het voetbalstadion. De vrouw van president Ndayizeye deed een oproep een einde te maken aan verkrachtingen en de slachtoffers ervan te ondersteunen.

In Ruyigi hield Artsen zonder Grenzen een mars na een speech van een lokale bestuurder. Zon 75 mensen liepen mee. Ze droegen spandoeken die door Artsen zonder Grenzen gemaakt waren. Tijdens de demonstratie vertelde iemand via een luidspreker over de gevolgen van seksueel geweld. Aan het eind van die toespraak zongen de demonstranten een aantal liederen over hetzelfde thema.

Voorlichting over de gevoelige en met taboes beladen kwestie is erg belangrijk, om stigmatisering van de slachtoffers te voorkomen en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk slachtoffers tijdig behandeld worden.

De campagne wil twee zaken duidelijk maken: dat verkrachting een schending van de mensenrechten is, en dus niet de schuld van het slachtoffer, en dat het belangrijk is om binnen 72 uur een dokter te raadplegen, voor een gratis en vertrouwelijke behandeling.

Die boodschap is dagelijks op de radio te horen en wordt ook verspreid via spandoeken en posters in gezondheidscentra. Verder zijn er in de wachtkamers van ziekenhuizen presentaties over het onderwerp voor vrouwen. Ook was er een informatie- en discussiebijeenkomst met 54 lokale vroedvrouwen die volgens traditionele methoden werken. De vroedvrouwen gaven hun meningen en hadden veel verhalen te vertellen, waaronder hun persoonlijke verhalen.

Praten over dit onderwerp is niet makkelijk, zegt Maria Mora, assistent landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Burundi. Het woord verkrachting bestaat niet in de taal die de mensen hier spreken, Kirundi. Na uitgebreide discussie kwamen we op de term gedwongen seksuele relatie. Evengoed moesten we de spandoeken die we in de hoofdstad gebruikten aanpassen voor gebruik in Ruyigi. De manier waarop in de hoofdstad gesproken wordt, is weer niet gebruikelijk voor de mensen op het platteland.

Seksueel geweld is een wijd verbreid probleem en een wapen in de burgeroorlog in het land. Hoewel er geen exacte cijfers zijn, wordt er vaak verkracht als gewapende strijders dorpen binnen vallen. Sinds afgelopen maart heeft Artsen zonder Grenzen in het ziekenhuis van Ruyigi een programma voor slachtoffers van verkrachting. Per maand doen gemiddeld 10 tot 15 vrouwen een beroep op de hulp. Gelukkig komen alle slachtoffers binnen 72 uur naar het ziekenhuis, sommigen nadat ze 25 kilometer hebben moeten lopen. Omdat ze zo snel komen, kunnen ze nog behandeld worden volgens het speciale protocol van Artsen zonder Grenzen voor verkrachte vrouwen. Dat houdt een behandeling met de morning-after pil en een preventieve behandeling tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) in. Bij het protocol hoort ook een behandeling tegen ongewenste zwangerschap, en, op verzoek, een HIV/aids-test.

Naast de medische behandeling is psycho-sociale hulp ook deel van het protocol. Verder noteren medewerkers van Artsen zonder Grenzen de verhalen van de vrouwen om te kunnen lobbyen voor veranderingen. Sinds november behandelt Artsen zonder Grenzen ook verkrachte vrouwen in Kinyinya in het afgelegen Moso-gebied.

---