Gemeente Eersel

Nieuwsberichten

22/12/2003
Certificaten uitgereikt aan deelnemers project 'Zakelijke zorgnetwerken in en voor kleine woonkernen'

Wethouder J. Versmissen-Adriaans heeft op 16 december jl. in De Muzenval in Eersel certificaten uitgereikt aan de deelnemers van de cursus ondernemerschap die deel uitmaakt van het project 'Zakelijke zorgnetwerken in en voor kleine woonkernen'.
Het starten van een eigen bedrijf(je) in de gemeente Eersel met als doel de leefbaarheid in de zes kernen van de gemeente te vergroten blijkt aan te slaan. Het gemeentebestuur heeft leefbaarheid als een van de speerpunten in het collegeprogramma opgenomen.

Cursus
Aan de cursus hebben 25 deelnemers uit de gemeente Eersel meegedaan. Hiervan gaan er waarschijnlijk 15 personen een eigen onderneming starten. Het gaat om ondernemingen als een zorgboerderij, ouderenzorg, detailhandel en persoonlijke en zakelijke dienstverlening. Gedacht kan worden aan een boodschappendienst, kinderopvang en huishoudelijk werk bij ouderen.
Alle deelnemers hebben zich tijdens de cursus onder leiding van een bureau in zes avonden georiënteerd op het ondernemerschap. Daarbij kwamen zaken aan de orde als de persoonlijke kwaliteiten van de ondernemer, marketing, financiën, wettelijke aspecten (rechtsvorm, aansprakelijkheid e.d.) en administratie. De deelnemers zijn nagegaan hoe zij hun ideeën het beste kunnen realiseren. Het kan daarbij gaan om full-time ondernemerschap, maar ook om freelance-werk voor een paar uur in de week. Degenen die daadwerkelijk een bedrijf gaan starten krijgen voor maximaal een jaar persoonlijke begeleiding.

Samenwerking project
In het project 'Zakelijke zorgnetwerken in en voor kleine woonkernen' werken een groot aantal organisaties, waaronder de provincie Noord-Brabant samen. Ook de gemeente Eersel neemt deel aan dit project. Het project wordt mogelijk gemaakt door gelden van het Europees project EQUAL. Daarbij wordt samengewerkt met internationale partners uit Spanje en Portugal. De projectleiding in Nederland is in handen van Favor uit 's-Hertogenbosch.

Vervolg
Het opleidingstraject voor dit jaar is afgerond. Gelet op het gehaalde aantal kandidaten dat zich vanuit deelnemende projectpartners heeft aangemeld (75, terwijl het 'streefgetal' 70 was) is het echter de vraag of er nog een vervolg komt, met andere woorden of er nog meer personen kunnen worden opgeleid. De betrokken stuurgroep dient hierover nog een definitief besluit te nemen.