Gemeente Haarlem


Murco Mijnlieff 023-5113458 270/2003 Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht








Datum Informatie bij Telefoon Fax Nummer Gemeente mag starten met project Raaks

De gemeente Haarlem mag beginnen met het Raaksproject, een groot nieuwbouwproject in de binnenstad. Er komen 200 woningen, ondergrondse openbare parkeergarage met 1000 plaatsen, winkels, horeca en een bioscoop met eventueel een casino. De rechter heeft op 17 december toestemming gegeven om te starten met de sloop. De gemeente had in een kort geding gevraagd om deze toestemming.

Er waren bezwaren ingediend tegen de sloopvergunning voor de HBS-A en een deel van de HBS-B, twee schoolgebouwen uit het begin van de vorige eeuw. Deze bezwaren zijn door de rechter niet gegrond verklaard. De rechter bepaalde dat de belangen van de bezwaarmakers niet opwogen tegen de mogelijke vertraging die het project zou oplopen als het bezwaar zou zijn toegewezen.

De bezwaarmakers, onder andere de Stichting de Hoeksteen, wilden met dit bezwaar voorkomen dat de panden gesloopt zouden worden. Zij hebben namelijk nog een bezwaarprocedure lopen bij de minister van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur. De minister heeft - na iedereen gehoord te hebben - de rijksmonumentenstatus voor deze panden eerder in 2003 afgewezen. De rechter oordeelde dat de kans nihil is dat de panden alsnog op de Rijksmonumentenlijst komen en gaf daarom toestemming voor de sloop.

De gemeente is blij met deze uitspraak. Het is voor de gemeente ook een bevestiging dat de eerdere besluiten rondom de eventuele rijksmonumentenstatus zorgvuldig zijn geweest. In januari start de sloop van enkele bijgebouwen van de HBS-B. De HBS-B zelf wordt een appartementengebouw. Vanaf maart wordt er daadwerkelijk gebouwd aan de bewonersparkeergarage en start ook de sloop van de HBS-A.




023-5114362 ---- --