SENTER

Technologiesubsidie voor nieuwe tandartsstoel

Technologiesubsidie voor nieuwe tandartsstoel
Sociale Zaken subsidieert elf nieuwe arbeidsvriendelijke technologieën

Met de huidige tandartsstoel is het voor een tandarts vaak niet goed mogelijk om in een goeie werkhouding een cliënt te behandelen. Een op de acht tandartsen klaagt daardoor over rug-, schouder- en nekklachten en een deel raakt zelfs arbeidsongeschikt. SZW geeft subsidie om een nieuwe tandartsstoel te ontwerpen die wél voldoet aan de gezondheidseisen.
Het is één van de elf nieuwe projecten die dit najaar subsidie kreeg toegekend in het kader van Preventie van Arbeidsuitval, een subsidieprogramma van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Dit ministerie stelde voor 2003 in totaal meer dan een miljoen euro beschikbaar. Ook in 2004 zal SZW opnieuw aandacht besteden aan de mogelijkheden die technologie biedt bij het verbeteren van arbeidsomstandigheden.

De projecten die SZW dit jaar honoreerde (zie bijlage) zijn innovatief en variëren sterk. Wat te denken van borstondersteuning voor chirurgen die het minder vermoeiend maakt om urenlange operaties uit te voeren; staand en met het bovenlijf licht gebogen. Of de ergonomische boekenkast die het voor bibliotheekmedewerkers minder inspannend maakt om de boeken op de hoogste en laagste planken neer te zetten. De nieuwe technologieën verbeteren bestaande arbo-onvriendelijke bedrijfsmiddelen. Ze gaan letterlijk de strijd aan met zogenaamde ziekmakers als overbelasting, schadelijk geluid en schadelijke stoffen of oplosmiddelen. De elf gehonoreerde projecten kregen elk maximaal 50 procent van de projectkosten met een maximum bedrag van EUR 95.000.

Organisatie
Preventie van arbeidsuitval is een subsidieprogramma van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegheid. Senter voert het programma uit. Aanvullende informatie over Preventie van Arbeidsuitval is verkrijgbaar bij Nicoline Breed, secretaris van het programma, telefoon 070 37 35 339 of op de website www.senter.nl/t&s In november van dit jaar verscheen een nieuwsbrief over dit subsidieprogramma en over de projecten die eerder dit jaar al subsidie toegekend gekregen hebben. De volgende nieuwsbrief verschijnt voorjaar 2004. Via de genoemde website kunt u een exemplaar hiervan kosteloos toegezonden krijgen.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene Informatie & Advies, telefoon 070 37 35 277 of 070 37 35 999.