College Bescherming Persoonsgegevens

22 december 2003

Voorzitter CBP benoemd tot Europees Toezichthouder voor gegevensbescherming

De voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens, mr. P.J. Hustinx, is op 22 december 2003 formeel voor vijf jaar benoemd tot Europees Toezichthouder voor gegevensbescherming (European Data Protection Supervisor) met als standplaats Brussel. In deze functie zal hij toezicht houden op de verwerking van persoonsgegevens door de instellingen en organen van de Europese Gemeenschappen. Hij wordt geassisteerd door een adjunct-toezichthouder. In deze functie is de Spanjaard Joaquín Bayo Delgado benoemd. Hustinx zal per 1 februari 2004 afscheid nemen van het CBP.

De functie van Europees Toezichthouder voor gegevensbescherming is ingesteld bij Verordening (EG) nr. 45/2001 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 18 december 2000. De Verordening voorziet in een onafhankelijke toezichthouder met uitgebreide onderzoeksbevoegdheden. De toezichthouder zorgt ervoor dat de fundamentele rechten en vrijheden van natuurlijke personen, met name het recht op persoonlijke levenssfeer, bij de verwerking van persoonsgegevens door instellingen en organen van de Europese Gemeenschappen in acht worden genomen. De toezichthouder is tevens belast met de advisering op dit gebied van de communautaire instellingen en organen en het behandelen van klachten van burgers over de verwerking van persoonsgegevens.
Mr. Peter J. Hustinx is vanaf het begin van zijn carrière in diverse functies betrokken geweest bij de ontwikkeling van de privacywetgeving in Nederland en Europa. Hij was - werkzaam bij het Ministerie van Justitie - adjunct-secretaris van de Staatscommissie bescherming persoonlijke levenssfeer in verband met persoonsregistraties (Staatscommissie-Koopmans, 1971-1975). Vervolgens was hij lid van het Comité van deskundigen inzake gegevensbescherming van de Raad van Europa. Hij werkte daar onder meer aan de voorbereiding van het Verdrag van Straatsburg inzake gegevensbescherming (1981) en van diverse aanbevelingen van de Raad van Ministers. Van 1985 tot 1988 was hij voorzitter van het Comité.

Vanaf 1 juli 1991 was Hustinx voorzitter van de Registratiekamer. Sinds 1 september 2001 is hij voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens, de opvolger van de Registratiekamer onder de nieuwe Wet bescherming persoonsgegevens. In 1994 was hij voorzitter van de Internationale Conferentie van Data Protection Commissioners. Van 1996 tot 2000 was hij voorzitter van de Werkgroep ex artikel 29 van Richtlijn 95/46/EG inzake de bescherming van persoonsgegevens, de werkgroep waarin de nationale privacytoezichthouders van de lidstaten samenwerken. Van 1998 tot 2001 was hij voorzitter van de Beroepscommissie ex artikel 24 lid 7 van het Europol-verdrag.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt - onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) - toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.