Politie Amsterdam-Amstelland

Bedreiging met vuurwapen
22-12-2003. Zaterdagavond rond 20.00 uur werden op de Willem de Zwijgerlaan twee mannen gearresteerd die in het bezit waren van een vuurwapen. Één van hen had eerder die avond met het vuurwapen een gezin bedreigd bij een woordenwisseling over een verkeerssituatie. Op de Willem de Zwijgerlaan werden beide mannen gearresteerd. In hun auto werd een vuurwapen aangetroffen. Een van de mannen werd na verhoor heengezonden. De ander is inmiddels in verzekering gesteld.
---

Concertkaartje ontmaskert serie-inbreker

22-12-2003. Vorige week woensdag arresteerde de wijkteamrecherche van het politiebureau Ganzenhoef een 32-jarige inbreker op verdenking van het plegen van meerdere woninginbraken. Hij bekende er inmiddels zeven. Hij sloeg voornamelijk toe in Kantershof en omgeving en drong iedere keer op dezelfde manier de woning binnen. De verdachte zit nog vast en is inmiddels voorgeleid bij de officier van justitie.

Sinds begin oktober werd het wijkteam Ganzenhoef geconfronteerd met een serie inbraken in de omgeving van Kantershof. Steeds wist de inbreker op dezelfde wijze de woning te betreden, waarna hij er vandoor ging met geld en goederen. Half oktober werd er een 32-jarige man aangehouden die in het bezit was van goederen die afkomstig waren van één van deze inbraken. Hij werd voorgeleid wegens heling, maar zijn betrokkenheid bij de inbraken werd niet aangetoond. Het bleef enige tijd rustig, maar dit veranderde toen de man weer op vrije voeten kwam. De inbrakengolf begon opnieuw. Rechercheurs doken op het spoor van de eerder aangehouden man, maar slaagden er niet in hem op heterdaad te betrappen. Uiteindelijk kwam de zaak in een stroomversnelling toen getuigen, kort na een inbraak waarbij door de dader de inmiddels bekende werkwijze was gebruikt, een man opmerkten die bij de getroffen woning vandaan kwam. Het signalement van deze man kwam sterk overeen met het uiterlijk van de man die de dienders op de korrel hadden, waarop in overleg met de officier van justitie van het parket Amsterdam werd besloten de 32-jarige man van zijn bed te lichten. Bij een huiszoeking die volgde werden diverse goederen aangetroffen, waaronder een concertkaartje dat bij één van de inbraken was ontvreemd. De verdachte begreep dat ontkennen geen zin meer had en bekende zeven zaken. Aanwijzingen dat hij ook voor de andere, soortgelijke inbraken verantwoordelijk is, worden nog onderzocht. Stomerij overvallen

22-12-2003. Vrijdagavond werd een stomerij aan de Curiestraat overvallen. Er vielen geen gewonden. Rond halfzeven kwamen twee onbekende negroïde mannen de zaak binnen, bedreigden vier aanwezige medewerkers met een vuurwapen en eisten geld en goederen. Nadat de mannen ook nog een greep in de kassa deden gingen zij er vandoor in de richting van de Linnaeusparkweg. Sindsdien ontbreekt ieder spoor.
---

Twee doden en twee zwaargewonden door geweld
18-12-2003. Woensdagavond en vannacht vielen bij verschillende incidenten in Amsterdam twee doden en twee zwaargewonden. In de Warmoesstraat kwam een zwaargewonde man met verwondingen aan zijn hals een winkel binnenlopen. Hij had meerdere steekwonden in de hals en in het bovenlichaam en overleed in een ziekenhuis. Bij een overval op een coffeeshop in de Goudsbloemstraat werden een aantal schoten gelost. De 41-jarige eigenaar werd dodelijk getroffen. Bij een steekpartij aan Het Laagt in Amsterdam-Noord raakte een 57-jarige man zwaargewond. Hij liep meerdere steekwonden op. Een 43-jarige verdachte werd aangehouden. Het ging hier waarschijnlijk om een uit de hand gelopen ruzie. Op het Bijlmerplein meldde zich een 42-jarige man bij agenten die zei dat hij was beroofd. De man werd onwel en bleek in de buikstreek gestoken te zijn.

Warmoesstraat
Woensdagavond rond halfacht kwam in een winkel aan de Warmoesstraat een zwaargewonde man binnenlopen. Een medewerker ontfermde zich over hem en waarschuwde de politie. Het slachtoffer had steekwonden in hals en bovenlichaam. De man werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis vervoerd waar hij overleed. Zijn identiteit is nog niet vastgesteld. Waarschijnlijk gaat het om een drugsverslaafde die vaker in de binnenstad vertoeft. Een bloedspoor leidde de rechercheurs via de Oudezijds Armsteeg in de richting van de Oudezijds Voorburgwal. Van deze kruising is bekend dat zich daar vaak drugsverslaafden ophouden. Vanaf hier ontbreekt ieder spoor. De plaats van het misdrijf is nog niet vastgesteld. De politie verzoekt getuigen zich te melden bij de recherche van het binnenstadsdistrict via (020) 559 23 21.
---

Beelden overval sigarenboer Bos en Lommerweg

1-12-2003. Op woensdag 5 november deed een gemaskerde man een poging tot overval op een sigarenboer op de Bos en Lommerweg. Van deze overval is een reconstructie gemaakt en een camera heeft beelden van de verdachte gemaakt.

Meer informatie over dit voorval en de videobeelden vindt u hier. Kerstkunstrover op heterdaad betrapt
22-12-2003. In de nacht van zaterdag op zondag werd een 39-jarige kerstkunstrover op heterdaad betrapt bij een inbraak in een tuincentrum aan het Zuideinde. Een oplettende getuige zag de dief 's nachts even na drieën zijn auto volstouwen met beelden afkomstig van het tuincentrum en waarschuwde de politie. Die was snel ter plaatse en wist de gauwdief in de omgeving te traceren. De auto van de man lag vol met geroofde kerstbeelden. De verdachte werd ingerekend en de kunstschatten werden weer bij de gedupeerde afgeleverd.
---

Overval restaurant

22-12-2003. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een restaurant aan de IJdoornlaan overvallen. Rond één uur, even voor sluitingstijd, kwamen vier met vuurwapens gewapende en gemaskerde mannen de eetgelegenheid binnen en bedreigden zeven aanwezige medewerkers. Zij eisten geld en goederen. Nadat zij hun slachtoffers hadden gekneveld doorzochten zij de zaak, en gingen er met hun buit vandoor. Sindsdien ontbreekt van hen ieder spoor. Bij de overval raakte niemand gewond.
---

Straatrover gepakt

22-12-2003. Een 49-jarige straatrover werd in de nacht van zaterdag op zondag gearresteerd in de binnenstad kort nadat hij een Engelse toerist had beroofd. Het slachtoffer moest onder bedreiging van een mes zijn telefoon afstaan. Hij kon deze vervolgens terugkopen van de rover. Het slachtoffer gaf een geldbedrag aan zijn belager die er vervolgens met geld en telefoon vandoor ging. De toerist volgde de rover naar een restaurant en zette vervolgens de politie op zijn spoor. Agenten wisten de man te traceren, waarna hij werd ingerekend.