Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/214

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

22 december 2003

Nr. 03/214

De Geus vraagt verzekeraars naar mogelijkheden private verzekering gedeeltelijk arbeidsgeschikten

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verzoekt de verzekeraars aan te geven of ze bereid zijn om polissen aan te bieden aan werkgevers ter dekking van aanspraken van hun werknemers bij gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid, en tegen welke voorwaarden. Dit verzoek doet de bewindsman op basis van het voorlopig kader van de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten, dat hij aan de Tweede Kamer heeft aangeboden en dat aan verzekeraars is gestuurd.

De regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten is één van de onderdelen van het nieuwe stelsel van
arbeidsongeschiktheidsregelingen, dat het kabinet per 1 januari 2006 wil invoeren. De regeling heeft betrekking op de werknemers die tenminste 35 procent, maar niet volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Uitgangspunt is dat de gedeeltelijk arbeidsgeschikten zoveel mogelijk aan het werk blijven of weer aan het werk gaan. Als gekozen wordt voor een private uitvoering van de regeling dan zou dit betekenen dat de verzekeraars de eerste vijf jaar uitkering en reïntegratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikten uitvoeren.

Het verzoek aan de verzekeraars vloeit voort uit de beslissing van het kabinet, op 12 december 2003, om minister De Geus de mogelijkheden van private uitvoering van de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten te laten onderzoeken. Op basis hiervan zal het kabinet een besluit nemen of de regeling privaat of publiek wordt uitgevoerd.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van minister De Geus bij het Voorlopig Kader van de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA)
PDF publicatie Bijlage: Voorlopig Kader regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten
2003