CDA

CDA
22-12-03
Eurlings: Hezbollah op Europese terrorisme-lijst en extra geld voor opvang in de regio

Tijdens de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken sprak woordvoerder Camiel Eurlings over de arrestatie van Saddam Hoessein.

Eurlings: Het volk van Irak weet nu dat de verlammende angst voor de dictatuur werkelijk voorbij mag zijn. Wij kunnen ons nauwelijks voorstellen wat de vangst van de tiran voor de Irakis betekent, mentaal, moreel vooral. De toekomst van Irak, de vrijheid en democratie daar en in heel het Midden Oosten verdienen nu een wereldwijde inzet. Onze manschappen doen al heel concreet goed werk daarvoor in het Zuiden van dat land. Met bewondering hebben de collegas en ik bij ons recente bezoek hun toewijding en moed met eigen ogen gezien. Na dit historische weekend hoop ik dat daar in het Zuiden en in heel Irak de wending ten goede volledig zal doorzetten.

Daarnaast gaf Eurlings aan dat de CDA fractie van mening is dat de Nederlandse regering moet inzetten op plaatsing van de Hezbollah op de Europese lijst van terroristische organisaties. De Europese benadering van terroristische organisaties als Hezbollah is veelal naïef. Er wordt gesproken over een onderscheid tussen de militaire en politieke Hezbollah, terwijl de grote leider, Hassan Nassralah, zelf aangeeft dat die scheiding er niet is

Daar waar eerder de terreurbeweging Hamas al op de lijst is geplaatst, pleit de CDA fractie nu ook voor de plaatsing van Hezbollah op deze lijst. Alleen op deze wijze kunnen we op Europees niveau een eenduidig signaal afgeven tegen dergelijke organisaties, die niet terugdeinzen voor gruwelijke aanslagen en terrorisme dat tot doel heeft zoveel mogelijk onschuldige burgers te treffen, aldus Eurlings.

Tot slot sprak Eurlings over opvang in de regio. De wereld kent nog steeds miljoenen mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en ellende. Hun opvang in de eigen regio dient meer dan ooit centraal uitgangspunt te zijn, allereerst al uit humanitaire noodzaak. De huidige praktijk waarin mensen in wanhoop over de halve wereld zwerven - schandelijk uitgebuit door mensensmokkelaars en pooiers bovendien - dient krachtig te worden bestreden door mensen in hun eigen omgeving de eerste vormen van hulp en veiligheid te bieden. De korting opgenomen in de begroting vindt de CDA fractie het verkeerde signaal. Vandaar dat we een amendement met daarin een verhoging van het budget met 5 miljoen hebben ingediend. De Kamer heeft dit amendement gisteren met algemene stemmen aangenomen.