Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
FEZ. 2003/2732
datum
22-12-2003

onderwerp
Instelling (baten-lasten) Dienst Landelijk Gebied per 1 januari 2004 TRC 2003/10104

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij bericht ik u het volgende inzake de Dienst Landelijk Gebied (DLG).

Op 22 mei 2003 heb ik u op de hoogte gebracht van mijn voornemen DLG om te vormen tot baten-lastendienst. Op 7 oktober 2003 werd de betreffende voorhangprocedure agentschap DLG afgerond na uw instemming op mijn voornemen. Derhalve is op 10 december 2003 het instellingsbesluit (baten-lasten) Dienst Landelijk Gebied door mij getekend. Dit besluit is eveneens door mijn collega minister Zalm van het ministerie van Financiën getekend. DLG is vanaf 1 januari 2004 derhalve een baten-lastendienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dit betekent overigens dat ik eindverantwoordelijke blijf.

datum
22-12-2003

kenmerk
FEZ. 2003/2732

bijlage

Tegelijk met de instelling van de baten-lastendienst is ook de DLG-Raad op 10 december 2003 ingesteld. De DLG-Raad bestaat uit: * dhr. dr. J.J. van Duijn, als voorzitter;
* dhr. ir. J.C. Boxem, als lid op voordracht van de gezamenlijke provincies;
* dhr. drs. J.H.J. Verburg, als lid op voordracht van de gezamenlijke provincies;
* mw. G. Prins, als lid op voordracht van de gezamenlijke ministers; * dhr. mr. M. Brabers, als lid op voordracht van de gezamenlijke ministers.

De DLG-Raad heeft tot taak mij, vanuit het oogpunt van opdrachtgevers en afnemers te adviseren over:
a. de balans tussen de jaarlijkse vraag naar en de beschikbare inzet van DLG;
b. de door DLG te hanteren normkosten;
c. de efficiëntie en kwaliteit van het DLG-apparaat vanuit het belang van de opdrachtgevers en afnemers van DLG bij een kwalitatief goede dienstverlening;
d. de door DLG uit te brengen offertes;
e. de door DLG vast te stellen jaarplannen.

De belangrijkste reden voor de instelling van de baten-lastendienst DLG is een verhoging van de doelgerichtheid en een efficiënte bedrijfsvoering.

Deze doelgerichtheid zal gemeten worden aan de hand van een aantal kwantitatieve indicatoren waaronder de verhouding tussen directe en indirecte uren.
Ten tweede zal de agentschapstatus een impuls geven aan de klantgerichtheid. Deze wordt gemeten aan een aantal kwalitatieve indicatoren als de doorlooptijd van een subsidieaanvraag. U zult de nul-meting ten aanzien van de indicatoren en een prioritering ten aanzien van efficiencydoelen met de voorjaarsbegroting 2004 ontvangen.

U ontvangt in 2007 een evaluatie om de balans op te maken van de baten-lastendienst DLG. Tussentijds zal in het kader van de LNV-begroting over de voortgang worden gerapporteerd.

Ik ga ervan uit dat DLG zich op basis van goede bedrijfseconomische verhoudingen zal ontwikkelen tot een efficiënt, klantgericht en transparant agentschap.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman


---