Artsen zonder Grenzen

Honderdduizenden ontheemden verstoken van hulp in West-Soedan maandag 22 december 2003

In Kenia vinden op dit moment besprekingen plaats over een mogelijk vredesakkoord tussen de strijdende partijen uit het Noorden en het Zuiden van Soedan. Voor de bevolking in het vergeten westelijk deel van het land is er echter nog weinig reden tot optimisme. De situatie in de deelstaten Noord-, West, Zuid-Darfur is nog steeds zeer kritiek, aldus Rutger Verkerk van Artsen zonder Grenzen. De vredesbesprekingen voor Darfur zijn vorige week op niets uitgelopen. Het geweld is daarna verhevigd. Op dit moment zijn naar schatting zon 600.000 mensen op de vlucht voor geweld tussen twee rebellen groeperingen (het Soedanese Bevrijdingsleger SLA en de Justice and Equality Movement JEM) en regeringstroepen. Hun dorpen zijn vaak verwoest en soms geheel platgebrand en ook hun oogst zijn ze kwijt. De ontheemden verblijven in vluchtelingenkampen of zijn de grens over gevlucht naar het buurland Tsjaad. In Tsjaad is de hulpverlening zij het mondjesmaat- op gang gekomen. In Darfur zelf echter zijn de meeste ontheemden nog steeds verstoken van hulpverlening.

We zijn half November voor het eerst het gebied in geweest om de situatie te verkennen. Het was duidelijk dat er dringend behoefte is aan medische zorg, onderdak en voedsel voor de ontheemden. Vorige week zijn twee chartervliegtuigen met 40 ton hulpgoederen, medicijnen en materialen om water- en sanitaire voorzieningen aan te leggen geland in Nyala, ten Oosten van het gebied waar we willen werken. Ons team zit nu in Nyala maar heeft nog geen toestemming van de autoriteiten om het gebied in te reizen gekregen aldus Verkerk. De komende dagen blijven we dus lobbyen om toegang te krijgen en de bevolking hulp te kunnen bieden.

Basis voor het conflict is een fragiel evenwicht tussen de verschillende bevolkingsgroepen die in het zeer kwetsbare milieu (Sahel) leven. Elk jaar vinden er gevechten plaats tussen nomadische veetelers van Arabische afkomst en de boerenbevolking die een Afrikaanse achtergrond heeft. De nomaden trekken met hun kuddes ieder jaar door de landbouwgebieden op zoek naar weidegronden. Dit jaar is de situatie geëxplodeerd met de oprichting van nieuwe rebellen groeperingen. Deze komen voort uit de onvrede die onder de bevolking is ontstaan. Ze voelen zich genegeerd en gemarginaliseerd door de regering in Khartoum.

Vooral zorgwekkend zijn de berichten over hoe de oorlog gevoerd wordt. Van ontheemden in Darfur en vluchtelingen in Tsjaad horen medewerkers van AzG verhalen over luchtaanvallen op de bevolking, verkrachtingen, plunderingen, moordpartijen en het platbranden van dorpen. Daarbij komt nog dat er dit jaar ook werd gevochten in het plantseizoen, zodat er waarschijnlijk volgend jaar veel te weinig voedsel zal zijn in een gebied dat toch al gevoelig is voor hongersnoden.
---