Artsen zonder Grenzen

Kala azar epidemie Zuid Sudan bedreigt duizenden maandag 22 december 2003

In de deelstaat Latjor in de regio Boven-Nijl in Zuid-Sudan neemt het aantal besmettingen met kala azar snel toe. De ziekte verspreidt zich snel, wat erop wijst dat de getroffen bevolking erg kwetsbaar is. Artsen zonder Grenzen doet een beroep op andere medische hulporganisaties om ook in actie te komen tegen deze zeer bedreigende uitbraak.

Medewerkers van Artsen zonder Grenzen hebben pas geleden een nieuwe kliniek in de plaats Bimbim opgezet. Binnen een week hadden zich daar al 150 patiënten met kala azar gemeld. Per dag arriveren nu 20 nieuwe patiënten. De meesten zeggen dat ze al minimaal één familielid aan de ziekte verloren hebben.

De medisch specialist van Artsen zonder Grenzen voor Sudan, Kees Keus, is net in Bimbim geweest. Volgens hem gaat het om een nieuwe epidemie in een gebied waar de bevolking nauwelijks resistent is tegen de ziekte. Het feit dat alle leeftijdsgroepen en beide geslachten worden getroffen, en dat het om de lokale bevolking gaat, wijst erop dat we te maken hebben met een epidemie, zegt Keus. We weten op basis van onze ervaring in andere gebieden hoe verwoestend zon epidemie kan zijn. Het is van cruciaal belang dat we snel de reikwijdte van het probleem in dit gebied vaststellen.

Medewerkers van de kliniek van de Adventistische Ontwikkelings- en Hulporganisatie (Adventist Development Relief Agency, ADRA) in het nabijgelegen Kechoun constateren hetzelfde beeld. Daar worden 145 patiënten verpleegd.

Artsen zonder Grenzen heeft zorgwekkende berichten gehoord over mogelijk nog meer gevallen in de grotere plaats Nassir, zon twaalf uur lopen van Bimbim. Tot nu toe is het onmogelijk geweest er te gaan kijken om de schaal van de uitbraak daar zelf te bekijken.

Er zijn erg weinig medische voorzieningen in de deelstaat Latjor. De Boven-Nijl regio heeft al het hele jaar te kampen met een hoge graad van ondervoeding. Volgens Artsen zonder Grenzen is een gezamenlijk optreden van hulporganisaties nodig om de mensen die onder de recente epidemie lijden op te sporen en te behandelen.

---