Ingezonden persbericht






ADVENT INTERNATIONAL INVESTEERT IN RADIO 538


Londen/Hilversum - 22 december 2003 - Advent International, een internationale investeringsmaatschappij, heeft vandaag haar investering in Radio 538 bekendgemaakt. Radio 538 is een van Nederlands grootste commerciële radiozenders.

Radio 538 bereikt meer dan drie miljoen luisteraars per week, en heeft daarmee een marktaandeel van 11%. Het station is marktleider in de leeftijdsgroep van 10 tot 50 jaar en beschikt met onder meer Edwin Evers over de populairste DJ s van Nederland. Radio 538 heeft onlangs een nieuwe zendvergunning verworven waarmee het station tot september 2011 onbeperkt landelijk bereik heeft op één frequentie: 102 FM.

Sinds de oprichting van Radio 538 in 1992 heeft het station een onafgebroken groei van de luistercijfers en advertentie-inkomsten gerealiseerd. Dit is bereikt door de visie van een van Nederlands bekendste media-ondernemers; Lex Harding, en door talentvolle DJ s, een uitstekende programmering, een prijswinnend media sales team en een sterke marketing. Lex Harding blijft lid van de Raad van Commissarissen van Radio 538 en zal in die functie nauw betrokken blijven bij de verdere ontwikkeling van het station. De Raad van Commissarissen zal worden versterkt met Travis Baxter, een internationaal ervaren radioman die eerder heeft gewerkt voor onder andere Atlantic 252 en de BBC en lid is van de adviesraad van de British Radio Academy.

De naamsbekendheid van Radio 538 wordt ondersteund door succesvolle marketingactiviteiten, waarvan het openluchtevenement op Koninginnedag, dat dit jaar 250.000 mensen trok, het meest in het oog springt. Met de nieuwe financiering door Advent wil Radio 538 de kwaliteit van zijn programmering en marketingactiviteiten blijven verbeteren om aldus het marktaandeel en de advertentie-inkomsten verder te vergroten. Naar verwachting zal het aandeel van de radio-advertentie markt in de totale mediabestedingen de komende jaren blijven toenemen. De omzet van Radio 538 bedroeg in het op 30 juni 2003 geëindigde boekjaar ruim 36 miljoen euro. Na de overname zal Advent International bijna 90% van de aandelen in handen hebben, en Lex Harding 10%. De overige aandeelhouders treden terug.

Teartse Schaper, de Nederlander bij Advent International, die eveneens toetreedt tot de Raad van Commissarissen van Radio 538, zei in een commentaar op de buy-out: "538 is een sterke brand met een sterk commercieel team, een slimme programmering en enkele van de populairste DJ s van Nederland. We kennen het team nu een paar jaar en we verheugen ons erop verder betrokken te raken bij dit boeiende bedrijf."

Lex Harding voegde daaraan toe: "Belangrijk voor ons is dat Advent behalve financiering ook eigen kennis van de mediawereld inbrengt. Advent is een ervaren investeerder in Europese radiostations en we denken dat ze daardoor een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de toekomst van Radio 538. Ook de toetreding van Travis Baxter tot onze Raad van Commissarissen spreekt ons zeer aan. Door expertise die hij heeft opgedaan bij diverse Europese radiobedrijven is voor ons een welkome bijdrage."

Radio 538 is de vierde investering van Advent in de Europese radiowereld. Andere investeringen zijn de buy-out van het grootste commerciële station van Hongarije; Danubius, en twee bekende Poolse stations, RadioZet en Radio Kolor.

Advent heeft in de loop der jaren geinvesteerd in circa 25 mediabedrijven. In de omroepsector zijn dat onder meer SBS (Scandinavian Broadcasting Systems), een Europese TV zender (inmiddels genoteerd aan de NASDAQ), Zone Vision, een pan-Europese content distributeur, @entertainment, de grootste aanbieder van Pay-TV in Polen en PrimaCom, een Duits kabeltelevisiebedrijf (nu onderdeel van UPC)

Andere Nederlandse investeringen van Advent zijn RAET, Nederlands grootste dienstverlener op het gebied van salarissystemen; Cordena, het in omvang vijfde onafhankelijke callcenter van Europa (inmiddels onderdeel van ClientLogic Corporation); Colofon, een Nederlandse onafhankelijke uitgever van niche-publicaties (nu onderdeel van Reed Elsevier), Panta Electronics, een van Philips overgenomen bedrijvengroep, en de internetprovider EUnet.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Advent International: Teartse Schaper van Advent International, Tel. +44 (0)20 73335512; +31 (0)6 51828418 Financial Dynamics (PR-bureau Advent): Rob Bailhache of Emily Weston, Tel. +44 (0)20 72 69 72 00 Radio 538: Lex Harding, Tel. 035 538 5 538 of 06-22 94 88 04





Over Advent International Advent International (www.adventinternational.com) is een van de oudste en grootste internationale investeringsmaatschappijen. De onderneming beschikt over een wereldwijd netwerk met kantoren in 25 landen in West- en Oost-Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië.

Sinds de oprichting heeft Advent geïnvesteerd in meer dan 500 bedrijven in 35 landen. 128 van deze bedrijven zijn genoteerd aan 20 beurzen over de gehele wereld. In Europa heeft Advent geïnvesteerd in 120 bedrijven met een totale waarde van meer dan 10 miljard euro.

Advent is een durfkapitaal investeerder met een erkende expertise in tien sleutelgebieden: retail, zakelijke dienstverlening, chemie, communicatie, elektronica/industriële techniek, energie, gezondheidszorg en biowetenschappen, informatietechnologie/software, en media.

Disclaimer :