Gemeente Haren

COLLEGE HAREN BIEDT PRODUCTENBEGROTING 2004 AAN

Het college van burgemeester en wethouders van Haren heeft de gemeenteraad vandaag de Productenbegroting 2004 aangeboden. Zoals verwacht sluit die begroting met een fors tekort. Dit tekort wordt met name veroorzaakt door bezuinigingen van het Rijk op de uitkeringen aan de gemeente. Mét de Productenbegroting 2004 heeft het college de raad daarom een omvangrijk overzicht van mogelijke bezuinigingen voorgelegd. Hieruit kan de gemeenteraad bij het vinden van dekking van het geconstateerde tekort een keuze maken.

Normaal gesproken is de Productenbegroting een uitwerking van de eerder in november vastgestelde Beleidsbegroting en wijkt ze daarvan in belangrijke mate niet af. Zoals echter al eerder werd bekendgemaakt vormt de Productenbegroting 2004 een uitzondering op dat stramien. De reden daarvan is dat een omvangrijke bezuiniging moet worden verwerkt waarmee in de Beleidsbegroting nog geen rekening kon worden gehouden. De noodzaak tot deze bezuiniging wordt met name veroorzaakt door de doorwerking van een bezuiniging van het Rijk op de uitkeringen aan de gemeente.

De Productenbegroting 2004 sluit met een tekort van 1,2 miljoen over de jaren 2004 tot en met 2008. Met de raad is in november de afspraak gemaakt dat het college een overzicht van mogelijke bezuinigingen zou opstellen waaruit de gemeenteraad vervolgens de keuze heeft bij het vinden van dekking voor het geconstateerde meerjarige tekort. Het college heeft dit overzicht opgesteld binnen de volgende randvoorwaarden:

* het gaat om technisch realiseerbare voorstellen; * het totaalbedrag ligt aanzienlijk hoger dan het vastgestelde meerjarige tekort, zodat keuzen mogelijk zijn; * het overzicht heeft een mate van evenwicht tussen interne en externe producten.

Het resultaat hiervan is een opsomming van bezuinigingsmogelijkheden tot een meerjarig totaal van 3,7 miljoen. Het college heeft ten aanzien van de in het overzicht opgenomen bezuinigingsmogelijkheden zelf geen politieke afweging gemaakt. Die is voorbehouden aan de gemeenteraad. In die zin is met het gepresenteerde overzicht geen sprake van een collegestandpunt of een collegevoorstel. Het gaat hier om het resultaat van voor de gemeenteraad uitgevoerde voorbereidende werkzaamheden.

Het college geeft de raad echter wel in overweging circa 1 miljoen meer te bezuinigen dan strikt noodzakelijk is. Op die manier wordt namelijk structurele ruimte gecreëerd voor het ontwikkelen van nieuw beleid waarover het gemeentebestuur zich in de loop van 2004 kan uitspreken.

De raadscommissie Samenlevingszaken/Middelen buigt zich op dinsdag 6 januari 2004 over de Productenbegroting en het overzicht van bezuinigingsalternatieven. Vervolgens zal de gemeenteraad zich op maandag 26 januari 2004 gaan uitspreken.

Haren, 22 december 2003