Voedsel en Waren Autoriteit


Archief

Resten bestrijdingsmiddelen in kropsla

Resten bestrijdingsmiddelen in kropsla

Binnen Europa doet Nederland de meeste onderzoeken naar residuen van bestrijdingsmiddelen. Dat doen we met de meest geavanceerde technieken.
Afgelopen twee jaar heeft de VWA onderzoek gedaan naar kropsla van Nederlandse bodem. Daarbij zijn monsters genomen van 150 partijen sla (10 kroppen per monster). De sla was afkomstig van distributiecentra en veilingen. Daardoor is er keuze uit een groot aanbod en is de kans dat één partij meerdere malen wordt onderzocht gering. Zes maal is een positief resultaat behaald; dat wil zeggen dat er sla is gevonden waarop bestrijdingsmiddelen waren achtergebleven in een hoeveelheid die boven de wettelijke grens lagen.

Sinds de invoering van de bestuurlijke boetes kunnen de boetes zeer hoog oplopen (maximaal 2400,00)

De VWA rapporteert regelmatig over onderzoeken op haar website. Openbaarheid vinden wij belangrijk. Hoe die openbaarheid gestalte dient te krijgen zullen wij in 2004 bepalen.

Het onderzoek van Milieudefensie toont onder andere oxydemeton-methyl en omeththoaat aan. Dat is zeer kwalijk. Als de controles door de VWA deze stoffen aan het licht brengen gaat er onmiddellijk een Rapid Alert (RAS) uit naar alle lidstaten van de Europese Unie. Daarna start een onderzoek (in samenwerking met de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van LNV) naar de herkomst van de partijen en naar eventuele restpartijen.