Ingezonden persbericht


Persbericht




Mars Made in Holland



Het januari-nummer van National Georgraphic Magazine is om meer dan een reden bijzonder. Opvallend is dat een belangrijk deel van het blad ditmaal niet is gewijd aan de wonderen van onze eigen planeet, maar aan de schoonheid van een andere wereld: Mars. De aankomst, rond de jaarwisseling, van een vloot Aardse ruimtevaartuigen bij de Rode Planeet is hier uiteraard debet aan.

Voor ons in Nederland is de omslag van deze uitgave een opsteker. Niemand minder dan onze eigen Kees Veenenbos zorgde voor de blikvanger en voor enkele illustraties verderop in het blad. Veenenbos is daarmee, na de natuurfotograaf Frans Lanting, de tweede Nederlander die de bijzondere eer van het omslagontwerp te beurt valt.



Kees Veenenbos, computerkunstenaar uit Apeldoorn, is voor allen die zich met Mars bezig houden, waaronder de ruimtevaart organisaties NASA en ESA, een goede bekende. Veenenbos maakt al enkele jaren furore met zijn Mars-renders . Dit zijn beelden van Mars gebaseerd op hoogte-gegevens die sinds 1998 verzameld worden door de satelliet Mars Global Surveyor. Door middel van een laser hoogtemeter brengt dit Amerikaanse ruimtevaartuig de planeet Mars gedetailleerd in kaart. Veenenbos gebruikt die gegevens om in het computerprogramma Terragen een realistisch model te creëren van de Rode Planeet. En, zoals de cover van de National Geographic Magazine nu wereldwijd laat zien, levert dat prachtige beelden op van Mars, alsof het door mensenogen gezien wordt of door camera s gefotografeerd is. Kees maakt zowel beelden van Mars zoals het nu is, droog en koud, als ook beelden die de planeet laten zien zoals hij er mogelijk in een ver verleden uitzag, met vloeibaar water aan het oppervlak.



Veenenbos werkt nog steeds als ambtenaar bij de gemeente Apeldoorn, maar in ruimtevaartkringen geniet hij inmiddels internationale bekendheid. De NASA gebruikte zijn renders (zo heten dergelijke via de computer gemaakte beelden) om het de teams van de twee Mars Rovers die volgende maand op Mars landen, gemakkelijker te maken om een landingsplaats uit te kiezen voor hun Marsvaartuigen. Zo hangen er ook 5 van deze renders fraai ingelijst op de kamer van de NASA directeur Mars Exploration. En nu heeft de European Space Agency (ESA) Kees Veenenbos uitgenodigd om tijdens de Beagle 2-kerstnacht zijn werk te komen tonen in het Vluchtleidingscentrum van de ESA te Darmstadt.

Daarnaast is zijn werk vanaf morgen ook te bewonderen op website van de Beagle 2. Collin Pillinger, de instigator van de Beagle 2, heeft Veenenbos speciaal om renders van de Beagle landingsplaats verzocht.



Verder werd Kees zijn werk gebruikt voor een reclame boodschap van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam in mei/juni 2001, die draaide op de digiscreens in de Koopgoot in Rotterdam. Zijn werk werd onder andere gepubliceerd in kranten als De Volkskrant, Haagse Courant, voorpagina Metro, bladen als Science, Courrier International, Bild der Wissenschaft en Space.com. Evenals talloze binnen en buitenlandse tv programma s. En nu dus de cover van National Geographic Magazine. Maar ook de deze week op National Geographic vertoonde televisiedocumentaire Mars: dead or alive wordt opgesierd met veel renders van Veenenbos.



Programma rond landing Beagle 2 op Mars in de Isidis Planitia.

Vanuit Operations Control Centre (ESA-vluchleidingscentrum), ESOC te Darmstadt

5:30 - 5:40 ESA TV programme starter (S-Band telemetry available)

5:40 - 6:00 Presentations on stage 1st part (intro by Howard Nye):

welcome by Gaele Winters

Alan Smith: today s operations in detail

Prof. Walter Flury: history of lost missions



6:00 7:00 Presentations 2nd part (intro Howard Nye):

Prof. Hartmut Leppin - Mars The God (10 min)

Markus Landgraf - Why do we want to go? (10 min)

Kees Veenenbos - Digital Mars views (15 min)

Lutz Richter - searching for life (7 min)

Uli Köhler - Mapping Mars for future missions (7 min)

Markus Landgraf - ESA s Aurora programme (10 min)



7:00 7:30 Official speeches (intro Howard Nye)

VIP speaker

Jean-Jacques Dordain

Prof. David Southwood

Prof. Sigmar Wittig (?)

Gaele Winters

7:30 David Southwood announcing first signal from lander

followed by interview sessions



De officiële pers conferentie wordt om 9:35 gehouden, waarna er gelegenheid is om de aanwezige ESA-mensen en de sprekers te interviewen.

De ESA TV Service zal live verslag doen van de operatie vanuit het Operations Controle Centre van de ESOC. Alle uitzendingen en satelliet details zijn online te vinden op:

http://television.esa.int

Daarnaast worden alle live uitzendingen ook gratis aangeboden via de Astra 2 C at 19 graden Oost, transponder 57, horizontaal, (DVB-MPEG-2), frequency 10832 MHz, Symbol Rate 22000 MS/sec, FEC 5/6. De naam van de service is ESA.





- NASA website over de 2 Mars Exploration Rovers, die komende maand op Mars aankomen: http://marsoweb.nas.nasa.gov/landingsites/index.html

Hier treft u 6 mogelijke landingssites op Mars aan, die Kees Veenenbos op verzoek van de NASA visualiseerde.

- Op de NASA site wordt er gelinkt naar de site van Kees Veenenbos http://ltpwww.gsfc.nasa.gov/tharsis/other_links.html

De site van Veenenbos wordt hier door de NASA aangeduid met de tekst: Award-winning artistic renders of Mars by Kees Veenenbos .

- Zie ook voor een tweede website van Kees Veenenbos zelf: www.Space4Case.com

- http://www.beagle2.com/index.htm

voor beelden van de landingsplaats van de Beagle 2.

- National Geographic Magazine: http://www.nationalgeographic.com/ngm/

- National Geographic channel: do 25 dec 22.00 uur, vrij 26 dec 20.00 uur, za 27 dec 16.00 uur, zo 28 dec 12.00 uur.







Ingezonden persbericht