Johannes Wier Stichting

Onvoldoende eten en gezondheidszorg voor dienstplichtigen in Rusland

Datum: 23 december 2003
Onderwerp: Overige
onderwerpen

Eerstejaars dienstplichtige soldaten in Rusland krijgen onvoldoende te eten en hebben niet genoeg toegang tot medische verzorging. Dit staat in een rapport dat Human Rights Watch in november van dit jaar heeft gepubliceerd. Het rapport, To serve without health? Inadequate nutrition and health care in the Russian armed forces, belicht de situatie waarin deze soldaten zich bevinden.

Ze zijn ziek en hongerig, maar de Russische overheid erkent het probleem niet, laat staan dat zij er iets aan doet. De voeding bevat veelal geen vlees en groente, waardoor ernstige tekorten ontstaan en de kwaliteit is bijzonder slecht. De voeding voldoet zelfs niet aan de eisen die de Russische militairen zelf hebben gesteld.

De soldaten durven niet te klagen, omdat ze getreiterd worden door ouderejaars militairen, die ook veelal een groot deel van het eten afpakken. Zelfs artsen en hogere militairen weigeren verzoeken tot zorg of verbetering van de voeding te honoreren. In het rapport http://www.hrw.org/reports/2003/russia1103 worden voorbeelden genoemd van dramatische gebeurtenissen waaronder gevallen van dienstplichtigen die zijn overleden door complicaties bij ondervoeding. Op veel ziekenboegen en militaire ziekenhuizen is het pesten zeer ernstig.

Human Rights Watch roept de Russiche overheid op deze misstanden te op te lossen door onder meer:

* Een permanent controle systeem te installeren, bij voorbeeld door een ombudsman voor militairen te benoemen om te garanderen dat bestaande standaarden worden toegepast.

* De European Social Charter te ratificeren.
* De Code of Military Conduct na te leven en te garanderen dat dienstplichtigen een goede voeding krijgen, dat hun gezondheid wordt gecontroleerd en te garanderen dat iedereen gebruik kan maken van de gezondheidszorg.

* Onderzoek te doen naar de reden dat de uitvoeringsregelingen niet werken.

Het Russische ministerie van defensie en de Military Medical Commission weigerden Human Rights Watch te woord te staan om de bevindingen te bespreken. In een geschreven reactie werden de misstanden ontkend.
De problematiek valt binnen het mandaat van de JWS en verdient dan ook zeker de aandacht.

Dit artikel komt van Johannes Wier Stichting - mensenrechten en gezondheidszorg
http://www.johannes-wier.nl