FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland


FloraHolland tevreden over 2003 (23-12-2003)

Omzetontwikkeling: bloemen onder druk, planten stijgende lijn

FloraHolland kijkt tevreden terug op 2003. De verwachte winst voor belasting zal ruim 6 miljoen euro bedragen. De door kwekers gerealiseerde omzet op FloraHolland komt in 2003 - naar verwachting - uit op 1.920 miljoen euro. Er zijn bijna 7 miljard stuks bloemen en planten verkocht. FloraHolland verwacht voor 2004 een winst van 7,5 miljoen euro voor belasting bij een stevig investeringsprogramma van 45 miljoen euro en een omzetgroei van 3 procent. Door de investeringen en door de uitbouw van de activiteiten van de veiling werkt FloraHolland mee aan het verder versterken van de positie van de Nederlandse sierteelt.

Na een uitstekend verlopen 2002, het jaar van de invoering van de euro, maakt de sierteeltsector in 2003 pas op de plaats. De omzet ontwikkelt zich op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar. Deze ontwikkeling is al vroeg in 2003 gesignaleerd en heeft vanaf het voorjaar geleid tot een stringente kostenbeheersing. Het gevolg hiervan is dat het bedrijfsresultaat zich, ondanks een tegenvallende omzet, volgens plan ontwikkelt. Ruim 8.000 kwekers zetten hun bloemen en planten af via FloraHolland. FloraHolland, met een marktaandeel van 53 procent, heeft vijf fysieke marktplaatsen en één landelijk opererend Bemiddelingsbureau. De omzetgroei van het Bemiddelingsbureau van FloraHolland is ruim 7 procent en via klokverkoop is een omzetdaling van bijna 3 procent te zien. Er is sprake van een stagnerende prijsvorming ten opzichte van 2002 bij een licht afnemende aanvoer.

In 2003 zijn er grote verschillen in de omzetontwikkelingen per productgroep te constateren. Bij snijbloemen is een stevige omzetdaling van 3 procent te zien (38 miljoen euro), bij kamerplanten een omzetstijging van bijna 6 procent (25 miljoen euro) en bij tuinplanten is een groei van ruim 8 procent gerealiseerd (13 miljoen euro). Binnen de productgroep snijbloemen laten chrysanten, lelies en kleinbloemige rozen een daling in omzet zien, terwijl die van grootbloemige rozen en tulpen juist groeiden. De ontwikkeling in de productgroep potplanten verliep een stuk gunstiger. De omzet groeide met 25 miljoen euro, waarvan tweederde voor rekening kwam van de potorchideeën. De omzet in de tuinplanten en bomen nam eveneens toe, namelijk met 14 miljoen euro.

2004
De plannen voor 2004 zijn gebaseerd op de ontwikkelingen in 2003 en FloraHolland gaat daarom uit van een positieve, maar gematigde omzetgroei van 3 procent. De veiling verwacht in 2004 uit te komen op een omzet van 1.970 miljoen euro. Commercieel directeur Arnold Hordijk van FloraHolland: "Groeien kan door exportkansen door de uitbreiding van de Europese Unie en groei van de markt in de Zuid-Europese landen."

Verwachtingen
FloraHolland verwacht voor de komende tien jaar een gestage groei van het verbruik van bloemen en planten en een omzetgroei van 3 procent per jaar. De groei wordt gerealiseerd door het Bemiddelingsbureau en in mindere mate door de veilingklokken. Verder verwacht de veiling dat kwekers zich zoveel mogelijk in de nabijheid van handelscomplexen vestigen uit het oogpunt van logistiek en van transportkosten. Verder voorziet FloraHolland een sterke schaalvergroting aan zowel aanvoerders- als handelszijde, wat tot meer zakelijke verhoudingen leidt tussen aanvoerders en de veilingcoöperatie. Algemeen directeur Jacques Teelen: "Om aantrekkelijk te blijven voor haar klanten en om haar leden betrokken te houden bij de coöperatie, zijn de collectieve veilingsystemen van FloraHolland een absolute voorwaarde voor het behouden dan wel het versterken van de concurrentiepositie in de wereldmarkt."

Over FloraHolland
Op FloraHolland worden sierteeltproducten verhandeld via veilingklokverkoop en via bemiddeling (contractverkoop). FloraHolland heeft een jaaromzet van 1,9 miljard euro. Marktleider FloraHolland heeft vijf vestigingen verspreid over het land. Deze liggen nabij sierteeltproductiegebieden, in Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Venlo en Eelde. In totaal werken er bijna 3000 medewerkers bij FloraHolland.