Provincie Zuid-Holland

Meer groen in regio Rijnmond

Op vrijdag 19 december 2003 heeft het kabinet besloten om mee te betalen aan het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). Dat zijn positieve geluiden voor de provincie Zuid-Holland. Naast de economische ontwikkeling van het gebied, door de aanleg van de Tweede Maasvlakte, betekent het ook een stap dichterbij de realisatie van 750 ha groen, aan de noordrand van Rotterdam en op Midden-IJsselmonde.

Hoeveel geld het Rijk beschikbaar stelt is nu nog niet bekend. De minister van Verkeer en Waterstaat gaat hierover de komende maanden in gesprek met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam. Het Rijk gaat meebetalen aan de Tweede Maasvlakte, aan betere benutting van de huidige ruimte en aan de aanleg van 750 hectare nieuwe natuur- en recreatiegebieden rond Rotterdam. Aan de noordrand van Rotterdam zijn twee gebieden gepland, in de Schiezone en in de Schiebroekse en Zuidpolder; ten zuiden van Rotterdam is een gebied gepland op Midden-IJsselmonde plus een Groene Verbinding over de A15 en Betuwelijn.

Gedeputeerde Van Heijningen is verheugd over de kabinetsbeslissing. "Wij zijn al enkele jaren bezig met de voorbereidingen voor het aanleggen van 750 hectare natuur- en recreatiegebied. Het kabinet heeft eerder dit jaar de plannen hiervoor vastgelegd in een Planologische Kernbeslissing. Dat was een belangrijk besluit, maar de financiën waren toen nog niet geregeld. Ik ben blij met de financiële toezegging die het kabinet nu heeft gedaan. De aanleg van 750 hectare natuur en recreatie is belangrijk voor de leefbaarheid in de regio Rotterdam. Ik vertrouw erop dat de onderhandelingen met het Rijk tot een goed resultaat zullen leiden."

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22
Zie ook: http://www.zuid-holland.nl