Openbaar Ministerie

23 december 2003

24 Groningse jongeren opgepakt voor openlijke geweldpleging en vernieling

Verwante onderwerpen:

Dossier Jeugdcriminaliteit en Jeugd Terecht

In een onderzoek naar de rellen die plaatsvonden in oktober en november op met name de Zuiderweg in Hoogkerk heeft de politie in Groningen de afgelopen tijd 24 verdachten opgepakt. De verdachten, allemaal jongens en mannen uit Groningen in de leeftijd van 14 tot en met 26 jaar, zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging, vernieling en het afsteken van zwaar vuurwerk.
De verdachten hebben een verklaring afgelegd over hun aandeel in de ongeregeldheden van 5 en 12 oktober en 16 november. De schade bij de onlusten wordt geschat op meerdere tienduizenden euros. De gedupeerden hebben aangegeven zich civiel partij te stellen. Dat betekent dat de schade wordt verhaald op de veroorzakers.
Bij de ongeregeldheden die vanaf 5 oktober de kop op staken in Hoogkerk en waarbij grote groepen jongeren uit de gehele stad naar de Zuiderweg kwamen werden ruiten van passerende bussen ingegooid, winkelruiten vernield, brand gesticht, zwaar vuurwerk afgestoken en politieagenten bekogeld. Om de problemen de baas te worden zette de politie meerdere groepen ME in om de orde te herstellen. Na de incidenten van 12 oktober in Hoogkerk werd later in de nacht nog een ruit van het politiebureau aan de Diamantlaan vernield en een vuurwerkbom op de binnenplaats gegooid die in de nabijheid van een aanwezige brandweerman tot ontploffing kwam. Doordat de afstand groot genoeg was liep de brandweerman geen letsel op. Na een periode van rust ontstonden er op 16 november weer ongeregeldheden. Van een passerende bus gevuld met passagiers werd met stenen bekogeld. Gelukkig liep niemand in de bus letsel op. Door middel van charges wist de politie de zaak onder controle te krijgen. De politie stelde naar aanleiding van de rellen een uitgebreid onderzoek in naar de raddraaiers met een team van tien mensen. In de loop van het onderzoek wist het team 24 verdachten te horen over hun aandeel. Het team denkt met de aanhoudingen de belangrijkste verdachten te hebben aangehouden. Tegen hen allen is proces-verbaal opgemaakt.
In het onderzoek loste de politie ook nog de vernieling van winkelruiten van een kledingwinkel aan de Zuiderweg op die twee keer werden ingegooid dit najaar. Twee verdachten van 15 en 18 jaar bekenden deze vernielingen. Ook werd de inbraak in een bouwkeet waaruit spuitbussen werden weggenomen opgelost. Met de spuitbussen werd in mei van dit jaar een tiental autos in onder andere de Johan Dijkstralaan bespoten en twee gebouwen en straatmeubilair. Twee jongens werden gehoord over de feiten.

Verbaasd en geschokt
De ouders van de jongeren die door de politie werden ingelicht over de gedragingen van hun kroost toonden zich verbaasd en geschokt. In heel veel gevallen bleken zij geen zicht te hebben op de activiteiten van hun kinderen. De jongeren verklaarden dat de motivatie van hun gedrag lag in verveling. Op basis van sensatiezucht gingen ze naar de avonden toe waarna de zaak uit de hand liep. De jongeren kwamen uit diverse delen uit de stad naar Hoogkerk. (Persbericht politie Groningen)