Gemeente Haarlem


23 december 2003
Winfried Lindeman
023-5114901
276/2003
Gemeente Haarlem, sector Stadsbeheer

Persbericht


College vernieuwt Intentieovereenkomst voor fusie van de RATD met de Meerlanden

Het college is akkoord gegaan met het vernieuwen van de Intentieovereenkomst voor een fusie van de Haarlemse Gemeentereiniging (RATD) met de Meerlanden. Met deze intentieverklaring worden de mogelijkheden om tot een fusie te komen de komende maanden verder onderzocht en uitgewerkt. De ondernemingsraden van beide organisaties worden daar nauw bij betrokken. De fusie is gericht op het realiseren van een regionaal, overheidsgedomineerd afvalbedrijf, dat haar werkzaamheden in de publieke sector efficiënt en kostenneutraal uitoefent. In de private sector streeft de nieuwe onderneming winst na. Wethouder Ton de Lange is door het college gemandateerd om namens de gemeente Haarlem deze intentieverklaring te ondertekenen, wat medio januari 2004 gebeurt. Daarnaast worden kosten voor het fusieproces samen met de Meerlanden nader in beeld gebracht en van een dekkingsvoorstel voorzien.

Op 9 april 2003 heeft de Gemeenteraad de nota Kaderstelling toekomst RATD vastgesteld. De Raad heeft ingestemd met de voorbereiding van een verzelfstandiging van de RATD in de vorm van een Naamloze Vennootschap om daarna te komen tot een fusie met het afvalbedrijf de Meerlanden. Na dit besluit zijn belangrijke stappen genomen in dit proces. Eén van de belangrijkste stappen is de benoeming op 1 september jl. van dhr. Rinus Haas tot directeur van de RATD met als belangrijkste taken:

Het verbeteren van de interne organisatie van de RATD
De afgelopen maanden zijn diverse taken herverdeeld en zijn acties genomen om de openstaande vacatures binnen het management van de RATD te vervullen. Begin 2004 starten de geselecteerde kandidaten met hun werkzaamheden. Hiernaast is het herstel van vertrouwen tussen personeel, directie en bestuur een belangrijk element in de verbetering van de interne organisatie. Voor de interne communicatie zijn er overlegstructuren opgezet tussen het personeel en het management. Ook de overlegstructuren buiten de RATD, die noodzakelijk zijn voor een goede afstemming van de werkzaamheden in de buitenruimte, zijn de afgelopen maanden weer ingevuld. Hierdoor neemt de RATD niet meer een geïsoleerde positie binnen het gemeentelijke apparaat in. Er is ten slotte veel aandacht besteed om conflicten binnen de organisatie op het gebied van taken en personen op te lossen en via heldere, open en gestructureerde richtlijnen te werken.

De voorbereiding van de verzelfstandiging van de RATD in de vorm van een Naamloze Vennootschap
De voorbereidende handelingen voor herverdeling van werk zijn in gang gezet om een verzelfstandiging van de RATD mogelijk te maken. Bovendien zijn de interne Stuurgroep, de interne Projectgroep en de verschillende Werkgroepen, zoals die beschreven staan in het procesplan uit augustus, met hun werkzaamheden begonnen. De tijdsplanning is erop gericht dat de nieuwe NV RATD in 2004 operationeel is. In April 2004 moeten hiervoor de meest bepalende onderwerpen zijn uitgewerkt. Essentieel is dat deze verzelfstandiging in hoofdlijnen afgerond moet zijn op het moment dat de fusie tot stand komt.

De voorbereiding van de fusie met de Meerlanden
In september zijn ook de externe Stuurgroep en externe Projectgroep gestart. De oorspronkelijke intentieverklaring met de Meerlanden en de bijbehorende stukken zijn geactualiseerd en deze worden in januari 2004 door beide partijen ondertekend. Voor het fusieproces is door Haarlem en de Meerlanden een gezamenlijke procesmanager aangetrokken. Het proces is erop gericht om de Raad in april/mei 2004 de definitieve 'go / no go beslissing' t.a.v. de fusie te laten nemen en de fusie eind 2004 in gang te zetten


---- --