D66

Verdonk zet geen ouderen en kinderen op straat

Vreemdelingen- en integratiebeleid

Ursie Lambrechts

23-12-2003 - Minister Verdonk zal niet toestaan dat ouderen en gezinnen met kinderen deze winter op straat worden gezet, als zij als asielzoeker zijn uitgeprocedeerd maar niet snel terugkunnen naar het eigen land. Daarmee voert Verdonk een door de kamer aanvaarde motie uit, die was ingediend door D66-kamerlid Ursie Lambrechts. Volgens Lambrechts zou het op straat zetten van ouderen en kinderen in deze wintertijd een morele grens overschrijden.

Gisteren schreef Verdonk een brief aan de kamer, waarin zij stelde de motie van D66, die was mede-ondertekend door het CDA en die steun kreeg van vrijwel de gehele oppositie, niet uit te voeren. In een spoeddebat vandaag maakte Verdonk echter duidelijk dat ook zij niet wil dat mensen die niet direct terug kunnen op straat komen te staan.

Ursie Lambrechts: Ik ben heel blij met het debat van vandaag, omdat nu duidelijk is dat ouderen, kinderen en mensen die écht niet terug kunnen omdat bijvoorbeeld hun ambassade niet meewerkt, niet door de gemeenten op straat gezet hoeven worden. D66 steunt het strenge beleid, waarin afgewezen asielzoekers ook daadwerkelijk teruggestuurd worden in plaats van dat zij in de illegaliteit belanden. Maar daarom is het zaak dat Verdonk éérst een goed uitzetbeleid opzet, voordat zij gemeenten dwingt mensen uit de opvang te zetten die echt nergens anders heen kunnen.