Gemeente Nieuwegein

Stadswachten gaan vanaf 1 januari boetes schrijven

Vanaf 1 januari 2004 gaan zes van de elf Nieuwegeinse stadswachten gebruik maken van hun bevoegdheid tot het schrijven van boetes. Het doel hiervan is dat stadswachten effectiever kunnen optreden bij surveillances en controles. Deze stadswachten zijn in 2003 opgeleid en benoemd tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Drie andere stadswachten worden nog opgeleid tot BOA. Daarmee zijn ze - naar verwachting - rond de zomer klaar. De stadswachten maken onderdeel uit van de gemeentelijke organisatie.

De BOA-stadswachten kunnen beboeten in het kader van bepaalde artikelen uit de Algemeen Plaatselijke Verordening, de Wegenverkeerswet, de Afvalstoffenverordening, de wet Milieubeheer, de Winkeltijdenwet en -verordening, de Drank- en horecawet en nog enkele andere wetten en verordeningen. Concreet betekent dat, dat ze boetes kunnen uitdelen voor honden die poepen waar dit niet mag, verkeerd parkeren, hinderlijk gedrag, geluidshinder, wildplassen, illegaal venten, honden uitlaten op plaatsen waar dit verboden is, vuurwerk afsteken op momenten dat dit niet mag, illegaal afval storten, alcoholgebruik op de openbare weg, geluidsoverlast, vervuiling van de openbare ruimte en vele andere overtredingen. De BOA-bevoegdheden zijn van kracht binnen de gemeentegrenzen. De stadswachten zullen geleidelijk aan meer gebruik gaan maken van hun nieuwe bevoegdheden.

Nieuwegein is niet de eerste gemeente waar stadswachten BOA-bevoegdheden krijgen, maar wel de eerste waar ze die bevoegdheden krijgen op een zo groot aantal wetten en verordeningen.

Oorspronkelijk hadden de stadswachten een oog- en oorfunctie. Richting bevolking moest hun aanwezigheid preventief werken. Daarnaast waren zij signalerend richting politie en bestuur. In de loop der tijd heeft deze functie zich ontwikkeld tot een sterk controlerende en toezichthoudende functie. Stadswachten zijn meer en meer een verlengstuk van de politie geworden. Om de stadswachten bij die ontwikkeling ook de benodigde middelen te geven, is besloten een aantal van hen op te laten leiden tot BOA.

College en raad hebben in 2002 besloten de stadswachten op te laten leiden tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Ook de korpsleiding van politie regio Utrecht en het ministerie van Justitie hebben hiermee ingestemd.

Toezicht
Alle elf stadswachten hebben sinds het najaar van 2002 toezichthoudende bevoegdheden gekregen. Deze bevoegdheden worden ook al sinds dat moment gebruikt. Dat houdt in dat zij de mogelijkheid hebben vergunningen op te vragen, administraties in te zien, inlichtingen te vorderen, et cetera. De toezichthoudende bevoegdheden hebben - in tegenstelling tot de verbaliserende - geen betrekking op specifieke wetten en verordeningen.

Invoerdatum 23-12-2003