Gemeente Nieuwegein

Raad wijzigt criteria voor vestiging coffeeshop

De gemeenteraad van Nieuwegein heeft in zijn vergadering van 22 mei 2003 besloten het verbod op de vestiging van coffeeshops in Nieuwegein, op te heffen. Doel is de overlast als gevolg van handel in en gebruik van soft drugs beheersbaar te houden. De raad heeft het college gevraagd met een uitwerking hiervan te komen. Daarop heeft het college de raad in de raadsvergadering van 19 december voorgesteld om slechts één coffeeshop toe te staan in Nieuwegein. De gemeenteraad kon zich hierin vinden. Het beleid geldt per 1 januari 2004.

Vestigingscriteria voor coffeeshop
In verband met de beheersbaarheid, heeft de raad - op voorstel van het college - de volgende vestigingscriteria voor een coffeeshop vastgesteld:


1. Geen vestiging van coffeeshops in een woonstraat.
2. Uitsluitend vestiging van een coffeeshop in een pand met horecabestemming.

3. Uitsluitend vestiging van een coffeeshop in een pand dat voldoet aan de inrichtingseisen die gesteld worden aan horecabedrijven.
4. Aanvullende inrichtingseisen: plattegrondbeschrijving van het pand, goede verlichting, parkeergelegenheid, vrije toegang tot openbare weg.

Wél heeft de raad een amendement aangenomen, waardoor twee door het college voorgestelde vestigingscriteria zijn aangepast. Die twee criteria zijn nu:


* De raad heeft besloten dat coffeeshops niet binnen een straal van hemelsbreed 250 meter van scholen voor het voorgezet onderwijs en beroepsonderwijs kunnen worden gesitueerd.

* De raad heeft besloten dat een coffeeshop ook in winkelcentra gevestigd kan worden. Ook dit in tegenstelling tot het voorstel van het college.

Overige eisen
Naast de vestigingscriteria, zal een coffeeshop zich ook aan de volgende eisen moeten houden:


1. Geen reclame, behalve een summiere aanduiding op de betreffende locatie.

2. Er mogen geen harddrugs aanwezig zijn of verkocht worden.
3. Geen parkeeroverlast, geluidshinder, vervuiling of rondhangende klanten bij de coffeeshop.

4. Geen verkoop aan jeugdigen en geen toegang van jeugdigen tot een coffeeshop. De leeftijdsgrens is 18 jaar.

5. Geen verkoop per transactie van hoeveelheden groter dan vijf gram. De handelsvoorraad in een coffeeshop mag maximaal 500 gram per dag zijn.

Ten aanzien van de inrichting en de eigenaar, exploitant en/of beheerder gelden nog een aantal voorwaarden:


1. De eigenaar, exploitant en/of beheerder moet een verklaring omtrent het gedrag indienen.

2. De exploitant/beheerder mag in de afgelopen drie jaar niet een horeca-inrichting hebben geëxploiteerd, die op grond van verstoring van de openbare orde gesloten is geweest.

3. Geen verkoop of voorraad van alcoholhoudende drank of ´smart products´.


4. Geen kansspelautomaten.

5. De coffeeshop mag geopend zijn tussen 10.00 en 20.00 uur.
6. De eigenaar, exploitant en/of beheerder moet een plan maken om parkeeroverlast, geluidsoverlast, vervuiling en/of sociale onveiligheid bij de coffeeshop te voorkomen.

7. De beheerder van een coffeeshop moet voorlichting geven over hetgeen wordt verkocht en als hij daartoe niet in staat is, kan hij worden verplicht een cursus voor coffeeshophouders te volgen.
8. Jaarlijks dient de ondernemer een nieuwe aanvraag in te dienen.

Aanvraag
Een coffeeshop kan geen vergunning krijgen, maar kan wel gedoogd worden. Een aanvraag voor (een verlenging van) een gedoogverklaring moet ingaan op alle hierboven omschreven vestigingscriteria. De kosten zijn voor de aanvrager en bedragen ¤ 1.125,--.

Invoerdatum 23-12-2003