Digitale Gemeente Houten

Vernietiging geëist van besluit legesheffing planschadeverzoek

dinsdag 23 december 2003 - Door: Ed Plekkenpol

Gerard Zandbergen van de eenmansfractie Zandbergen heeft in een brief aan de Kroon vernietiging gevraagd van het besluit van de Houtense gemeenteraad, om per planschadeverzoek een bedrag van 1000 leges te heffen.

Een planschadeverzoek kan op grond van de Wet Ruimtelijke Ordening worden ingediend als door bouwplannen voor iemand nadeel ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld door de bouw van een slibdepot vlakbij een woning, die daardoor minder waard wordt.
Het voorstel werd ingediend om misbruik van deze mogelijkheid tot schadevergoeding te voorkomen.

Behalve de fractie Zandbergen, waren ook GroenLinks leden Groothoff en van Kouwen het niet eens met het voorstel. Zij stelden voor de leges voor planschade, die tot voor kort niet bestond, op 500 te stellen. Dit voorstel werd echter niet overgenomen door de overige politieke partijen.

De legesheffing is omstreden omdat het Gerechtshof in Amsterdam in oktober 2003 nog bepaalde dat dit niet toegestaan is.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2003 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).