Nieuwsbrief "Beter Bodegraven" januari 2004 nr 43 (emailversie)

januari 2004 nummer 43

Nieuwjaarswens
Het Bestuur en de fractie van dé lokale partij "Beter Bodegraven" wensen u en degenen die u lief zijn een gezonde jaarwisseling en een voorspoedig 2004!

10 Jaar "Beter Bodegraven"
Op 30 november 1993 is "Beter Bodegraven" opgericht. Ontstaan uit de noodzaak om een ander verfrissend geluid te laten horen in bestuurlijk Bodegraven. Een aantal betrokken inwoners van Bodegraven kwamen bijeen met ideeën om mee te denken bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Dé lokale partij was geboren! Van meet af aan een moderne open partij. Met een glimlach, steeds actief, vol ideeën, luisterend en pratend met de Bodegravers. Een echte beweging.

Veel van onze ideeën omtrent veiligheid, groenbeheer, wijkbeheer, leefbaarheid, woningbouw, jeugd en ouderenzorg zijn langzamerhand gemeengoed geworden. Een meer integrale aanpak van de problemen. We hadden bijvoorbeeld succes met aandacht voor Nieuwerbrug en het aanpakken van het hondenpoepprobleem. Veel van de door ons gewenste besluiten zijn niet altijd genomen. Helaas maar teleurstelling hoort er nu eenmaal bij.

Na al die jaren liggen er nog steeds kansen en potenties op allerlei gebied waar wij als dé lokale partij wat in kunnen betekenen. Méér aandacht voor welzijn. De coalitiepartijen en dit college verliezen hun sociale gezicht in navolging van de regering. Bezuinigingen niet ten koste van welzijn. Méér aandacht voor openheid in de besluitvorming. Wij pleiten juist om bij de ontwikkeling van onze gemeenschap deskundige burgers en instellingen te betrekken. Het college daarentegen neemt een toevlucht in "overvaltechnieken" zoals bij de gepresenteerde plannen inzake het accommodatiebeleid of bij de sluiting van 't Palet. Geen overleg en daarom geen draagvlak binnen Bodegraven om belangrijke onderwerpen gezamenlijk op te lossen. Dit college gaat weer regeren vanuit een ivoren toren! Zij luistert niet naar u.

Er is nog veel werk aan de winkel. Door samenwerking moeten wij allen zorg dragen dat ook in de toekomst in het dorp aan de Oude Rijn het goed toeven is. Wij zullen ons de komende tijd met 'n glimlach daarvoor blijven inzetten.

Nieuw adres Secretariaat "Beter Bodegraven"
Het nieuwe adres van het secretariaat luidt: Koninginneweg 111, 2411 XM te Bodegraven.

Jongerenwerker
Bodegraven kende een periode van heel veel overlast van jongeren. Door samenwerking met de politie, instellingen en de gemeente is door het college integraal beleid ontwikkeld. Het is daarom rustiger en veiliger geworden op straat. Een goede ontwikkeling die wij gesteund hebben. Wij hebben ons daarom nu ingezet voor continuering van deze aanpak. Helaas is besloten door de meerderheid in de raad met name door de coalitiepartijen dat geen middelen meer beschikbaar gesteld worden voor de jeugd- en jongerenwerker. Het beleid wordt afgebroken. Deze breuk staat lijnrecht tegenover de opvatting van Justitie. Zij vindt dat de gemeente een eigen verantwoordelijk-heid heeft bij de begeleiding van de jeugd. Een "straatwerker" is daarbij onontbeerlijk! De gemeente loopt nu weg van haar verantwoordelijkheid. De coalitiepartijen laten het eigen college dus vallen als een baksteen!

Openbaar onderwijs

Het openbaar onderwijs in Bodegraven is de laatste tijd slecht in het nieuws gekomen. Het college heeft een besluit genomen om het onderwijs volgens het Jena-plan op de locatie 't Palet te staken. Slechte communicatie heeft geresulteerd in veel onrust onder de ouders en bij de kinderen. Deze negatieve ontwikkeling verontrust ons zeer. Wij vinden dat openbaar onderwijs ook in de Dronenwijk moet blijven! Bovendien menen wij dat het Jena-plan als lesmethode een toekomst kan hebben in Bodegraven. Daarom steunen wij hen die zich daarvoor inzetten.

Diftar
Het college wil geld aanwenden voor de voorbereiding van de invoering van de Diftar. Wij zijn het daar niet mee eens. Wij willen eerst goed de voor- en nadelen van Diftar in beeld hebben voordat wij geld uitgeven. Financiële voordelen moeten verder rechtstreeks terugvloeien in de portemonnee van de burger. Wij zijn vóór raadpleging van de inwoners bij deze besluitvorming. Binnenkort wordt de discussie gevoerd. Laat ons weten wat u er van denkt!

Bestuurlijke herindeling
De dienstverlening door de gemeente aan de inwoners moet van een goede kwaliteit zijn. Wij vinden dat het -met kleine stapjes- steeds beter gaat in Bodegraven. Wij vinden dat niet samen gegaan moet worden met een andere gemeente. Daar is op dit moment geen reden voor. Wij willen behoud van de eigen identiteit van onze kleine kernen. Het wijkbeheer kan verder en beter ontwikkeld worden zodat u maximale invloed krijgt in de ontwikkeling van de eigen woonomgeving. De provincie vindt daarentegen dat de kwaliteitsverbetering van de dienstverlening alleen gerealiseerd kan worden door een van boven af opgelegde gemeentelijke herindeling of verregaande samenwerking met andere gemeenten. Dat wijzen wij af. Wij willen alleen samenwerken als dat in uw voordeel is.

Accommodatiebeleid

De (basis-)voorzieningen in ons dorp zoals het zwembad "De Kuil" kampen met grote financiële problemen. De gemeente heeft nu haar plannen gepresenteerd zonder de verenigingen en instellingen daarbij te betrekken. Wij wijzen dit soort "achterkamertjespolitiek" af! Geen schijn van inspraak maar zorg dragen voor écht draagvlak binnen Bodegraven.

"In gesprek"
Op ons initiatief hebben wij daarom samen met twee andere politieke partijen in november een bijeenkomst georganiseerd voor burgers en besturen van diverse verenigingen en instellingen. Wij maken ons grote zorgen over de inbreng van de mening van stichtingen en verenigingen. Wij hebben geluisterd naar de opvattingen van de sprekers. Zonder uitzondering waren de aanwezigen positief. De opmerkingen worden door ons ingebracht in de discussies in de gemeenteraad. Een vervolg op dit "rondetafelgesprek" is volgens ons noodzakelijk.

---- --

"BETER BODEGRAVEN"
secretariaat:
G.J. Rodenburg
Koninginneweg 111
2411 XM Bodegraven
RABO rek. : 39.88.14.325
E-mail : info@beterbodegraven.nl
jaap.arens@planet.nl
Url : www.beterbodegraven.nl