Overeenkomst Oreel PME Leeuwarden

Directie, vakbonden en het medezeggenschapsorgaan, hebben een overeenkomst over flexibel werken getekend. In de overeenkomst wordt geregeld dat er per jaar 60 meer uren en 60 minder uren gemaakt kunnen worden. De maximale werkduur is 5 x 9 uur per week (zonder overwerk) en de verkorte werkduur is 4 x 8 uur. In de overeenkomst zijn ook bepalingen opgenomen over het tijdig bekend maken van roosterwijzigingen en vrijstelling van deelname wegens zorgverplichtingen. De overeenkomst heeft een loopduur van 12 maanden en wordt telkens met een jaar voortgezet tenzij de overeenkomst 2 maanden voor het jaar einde wordt opgezegd.

De beginselovereenkomst flexibel werken, is omgezet in een echte overeenkomst die inmiddels ook ondertekend is. De overeenkomst is een rechtstreekse vertaling van het vergelijk dat in de achterbanvergadering is goedgekeurd. Alleen de looptijd is veranderd van 1 oktober 2003 tot 1 oktober 2004 naar 1 januari 2004 tot 1 januari 2005. Wij menen met de regeling een goed evenwicht gevonden te hebben tussen inspelen op orders en het beschermen van de privé tijd. In de achterbanvergadering waar de beginsel overeenkomst is behandeld, bleek het overgrote deel van de achterban er ook zo over te denken. Mochten er echter problemen zijn, dan horen wij die graag. Wij gaan er van uit dat problemen in eerste instantie via de contactgroep worden aangekaart. Mocht dat geen oplossing geven dan dienen de vakbonden ingeschakeld te worden.

Van de gelegenheid gebruik makend wijzen wij er op dat per 1-4-2004 het loon op grond van de CAO Metalektro met 2,75% omhoog gaat. Deze verhoging wordt niet getroffen door het zogenaamde najaarsakkoord. De voorbereidingen voor de CAO onderhandelingen (de CAO loopt af op 30 juni 2004) beginnen in het voorjaar met een kaderconferentie. Vervolgens wordt een ledenraadpleging gehouden. Tussendoor speelt ook nog de strijd om het huidige vroegpensioen te behouden. De regering wil de vroegpensioen premies zwaarder belasten dan de andere pensioenpremies. In het voorjaar wordt hierover weer onderhandeld. FNV bonden wijzen de zwaardere belasting van vroegpensioen af omdat:

het oneerlijk is;
het vroegpensioen vooruitsparen is waar niets op tegen is;
er te veel werkzoekenden zijn in plaats van te weinig zoals de regering zegt;
Mocht het echter niet lukken de regering tot inkeer te brengen, dan zal de vroegpensioen kwestie ook een rol in de CAO onderhandelingen gaan spelen.

A.P. van Dijk,
bestuurder FNV Bondgenoten
telefoonnummer 050-3631104
annedijk@bg.fnv.nl