Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Harmonie schaaktoernooi: 5 man op kop na 3 ronden

In de derde ronde van het Harmonie Schaaktoernooi eindigde slechts een partij in remise. Vier partijen met een beslissing, een zeldzaam laag remisepercentage.
Kurnosov - Werle was kort en krachtig. Werle kwam een kwartier te laat voor deze partij. Wellicht daarom kwam hij niet prettig uit de opening. Werle gaf op de twintigste zet een schaak waar hij beter met 20. - Td7 gevolgd door 21. -Txg2 een pion had kunnen pakken. Kurnosov maakte vervolgens korte metten en won op zet negenentwintig.

Bij Smeets - Dambacher koos zwart in tijdnood een verkeerde afwikkeling. Wit verkreeg twee vrijpionnen. Zo kwam Smeets op twee punten en zijn z'n kansen op een grootmeesternorm reëel. L'Ami liet een stukoffer toe. Twee vette vrijpionnen leverde dat zijn tegenstander Gagunashvili op. In de slotstelling had L'Ami nog even kunnen doorspelen met 42.Tc1 Tf1 43.Tc8 f5+ 44.K:f4 e5+ 45.Kg3 g1D 46 P:g1 Tg1, maar hij gaf de voorkeur aan opgeven. Een aardige counter van de Georgische grootmeester.
Michiels damevleugelpionnen werden vastgezet en opgepeuzeld. Li won het resterende toreneindspel gemakkelijk. De Chinees is met twee punten op schema voor de fel begeerde grootmeestertitel.

In Groep A is na drie ronden tekening in het klassement gekomen. Twee Chinese WGM's - Zhao Xue en Xu Yuanyuan - en de bekende Hollandse namen Hoeksema, Geurink en Van Beek vormen hier de kopgroep.

Belangstelling? Alle uitslagen, standen en live-partijen zijn hier te vinden.

Partijen uit de derde ronde naspelen? Klik hier.

Voor eerdere rondeverslagen, scroll naar beneden.


---