B EN W BERICHTEN 2003 - 49
Gemeente Rotterdam
COLLEGEVERGADERINGEN VAN 19 EN 23 DECEMBER

Algemene Zaken

(19-12) De wethouders Fysieke Infrastructuur en Wijken en Buitenruimte hebben in de periode van 15 tot en met 22 november 2003 een bezoek gebracht aan partnerstad Durban in Zuid Afrika, samen met directieleden van corporaties, beleggers, ontwikkelaars en gemeentelijke diensten. Het bezoek was bedoeld om de banden tussen Durban en Rotterdam aan te halen en was tevens gericht op de voortgang van de afspraken die beide steden in het verleden hebben gemaakt op het gebied van huisvesting en meer specifiek op afspraken in het kader van het Durban Rotterdam Housing Project.

(19-12) Ook in 2004 gaat het college elke maand een project in de stad bezoeken dat te maken heeft met een van de vijf prioriteiten uit het collegeprogramma. De bezoeken zijn een van de instrumenten van het college om gezamenlijk op een persoonlijke wijze kennis te nemen van de resultaten, knelpunten en signalen.

(19-12) Het college heeft ingestemd met het verzoek van de Foundation Policing for a multi-ethnic society dat een bedrag van E 11.205 ter beschikking blijft van de foundation. Het gaat hierbij om geld dat is overgebleven van een inleg die de gemeente in 2000 heeft gedaan. De foundation is in 1996 opgericht om uitvoering te geven aan de Rotterdam Charter, die zich in het bijzonder richt op de rol van de politie in een multi-etnische omgeving.

(19-12) Het college heeft kennis genomen van het verslag van de reis van de wethouder Sociale Integratie en de gemeentesecretaris naar New York in het kader van de Rotterdam Running Ambassadors. Namens het Rotterdamse bedrijfsleven en de gemeente heeft de wethouder een half miljoen bloembollen overhandigd aan het gemeentebestuur van New York vanwege het project 'Daffodils for New York' ter herinnering aan 11 september 2001.

Beleid

(19-12) Het College heeft het Uitvoeringsprogramma behorend bij het Verkeer- en Vervoersplan Rotterdam 2002/2020 (VVPR) definitief vastgesteld. In het Uitvoeringsprogramma worden keuzes voorgesteld op basis van wat financieel, fysiek en in relatie tot andere projecten wenselijk en mogelijk is. De keuzes betreffen de fasering van de te nemen verkeers- en vervoerskundige maatregelen in de periode tot aan 2020. In het programma is bepaald in welke periode (2003-2006, 2007- 2010, 2011-2020) welke maatregelen worden uitgevoerd.

(19-12) Burgemeester en wethouders heeft het plein dat is ontstaan door herinrichting van de Insulindestraat in de deelgemeente Noord het Insulindeplein genoemd.
De ontsluitingsverbinding van het Lloydkwartier en de Müllerpier naar de Westzeedijk, die in het verlengde ligt van de Pieter de Hoochweg is door het College eveneens Pieter de Hoochweg genoemd.
De naam van het Gashouderpark in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk is door het College ingetrokken. De oude naam van het park Nieuwe Plantage is in ere hersteld.
Om de verkeerssituatie op de Boezembocht inzichtelijker te maken, is de naam van het gedeelte van de Boezembocht dat aan de zuidkant ligt van de Boezem ingetrokken en gewijzigd in Boezemlaan.

(19-12) Het College heeft besloten om het bedrijf BZBemiddeling een onderzoek te laten doen naar de huisvestingseisen en -wensen van culturele organisaties in Rotterdam. Ook worden de mogelijkheden onderzocht om particuliere vastgoedeigenaren in te schakelen bij het onder dak brengen van culturele instellingen en kunstenaar. Dit met het doel om de huisvestingscapaciteit voor deze groepen binnen de gemeente Rotterdam uit te breiden. Tevens wordt aan BZBemiddeling gevraagd een uitvoeringsvoorstel te doen voor de rol van 'cultuurmakelaar'. In het voorstel wordt de mogelijke rol van de Stichting Kunstenaars Ateliers Rotterdam meegenomen.

(19-12) Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten de subsidiering van de Rotterdamse Kunststichting per 1 januari 2005 te beëindigen Deze beslissing vloeit voort uit het eerder genomen besluit om de Rotterdamse kunst- en cultuursector te herstructureren. Naast de verzelfstandiging van negen Takken van Dienst, worden de beleids-, advies-, en subsidietaken herverdeeld. Deze taken van de afdeling Cultuur van de Bestuursdienst en van de Rotterdamse kunststichting worden ondergebracht in de nieuw op te richten Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en de Dienst Kunst en Cultuur.

(19-12) Het college heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan 'Oosterflank-woonwijk' in procedure te brengen. De directeur van de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting wordt gemachtigd tot het voeren van het overleg ex art. 10 van het Besluit op de ruimtelijke ordening. Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Prins Alexander verzorgt de inspraakprocedure op grond van de Wet op de Ruimtelijk Ordening.

(19-12) Het College heeft besloten af te zien van het voorkeursrecht voor een groot aantal panden in het Baankwartier (Cool). Het voorkeursrecht gold sinds juli 2002 en diende om beter grip te houden op de ontwikkelingen in Cool. Bij het opstellen van stedenbouwkundige plannen voor het gebied is gebleken dat de ontwikkeling van het Baankwartier wordt overgelaten aan marktpartijen. Voor eigenaren in het gebied betekent het besluit dat ze hun panden kunnen verkopen zonder ze eerst aan de gemeente te koop aan te bieden.

(19-12) Het College heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan Reijeroord vrij te geven voor inspraak en overleg. Het bestemmingsplangebied Reijeroord omvat een woongebied, een tussenzone en de snelweg A16. Op dit moment zijn deze gebieden in kleine bestemmingsplannen beschreven. In het nieuwe bestemmingsplan worden deze samengevoegd. Het plan is conserverend van aard en zal als zodanig de bestaande situatie vastleggen met beperkte mogelijkheden voor enkele kleinschalige ontwikkelingen. Het dagelijks bestuur van de deelgemeente IJsselmonde is gemachtigd tot het verzorgen van de inspraakprocedure en de directeur dS+V tot het voeren van het overleg op grond van artikel 10 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening.

(19-12) Het College legt de Verordening woon- en bedrijfsschepen 2003 met bijbehorende toelichting ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. Daarnaast heeft het college besloten tot het aanwijzen van (bijzondere) plaatsen waar woonschepen mogen liggen, onder voorwaarde dat de gemeenteraad de nieuwe Verordening woon- en bedrijfsschepen ongewijzigd vaststelt.

(19-12) Het College heeft op 26 augustus een brief ontvangen van Victory Outreach om vervangende huisvesting. Die brief is inmiddels beantwoord. Een afschrift van de brief wordt ter kennisgeving toegezonden aan de leden van de commissie Fysieke Infrastructuur.

(19-12) Het College heeft het stedenbouwkundige plan en de daarbij passende ontwikkelingsstrategie voor het Baankwartier in Cool vastgesteld. De belangrijkste aanleiding voor het stedenbouwkundige plan is de wens om een stuk binnenstad met het karakter van een bedrijventerrein geleidelijk om te vormen naar een hoogwaardig, stedelijk woon-werkgebied met een hoge dichtheid aan met name duurdere woningen. Het stedenbouwkundige plan wordt uitgewerkt in een bestemmingplan. Voor de uitvoering van dat bestemmingplan is gekozen voor een passende ontwikkelingsstrategie. Bij de ontwikkeling van het gebied zal meer worden overgelaten aan de markt. De gemeente blijft wel een belangrijke rol vervullen. Enerzijds vanuit het bezit van de gemeente in het gebied (enkele panden en een straat) en anderzijds vanwege de juridische bepalingen in het nieuwe bestemmingplan, waardoor de gemeente in de gelegenheid wordt gesteld bouwinitiatieven te toetsen. Het stedenbouwkundige plan wordt, vooruitlopend op de formele inspraakprocedure van het nieuwe bestemmingsplan, gepresenteerd aan de buurt.

(19-12) Het College sluit een Bestuurlijk Akkoord met de provincie Zuid-Holland, het stadsgewest Haaglanden, de stadsregio Rotterdam en de gemeente Naaldwijk. In dit Akkoord worden op hoofdlijnen afspraken vastgelegd, die in de Provinciale Stuurgroep 'Westland/Hoek van Holland, tweede ontsluitingsweg' zijn gemaakt over de verbetering van de ontsluiting, bereikbaarheid en leefbaarheid in het gebied Westland - Hoek van Holland.

(19-12) Het College gaat akkoord met de Ontwerp Koepelnota Welstand Rotterdam. De nota wordt ter vaststelling aan de Gemeenteraad aangeboden. Het College zal de Gemeenteraad voorstellen om een overgangsbepaling van kracht te laten zijn en de Koepelnota in werking te laten treden op de datum van publicatie in het Gemeenteblad. Deze overgangsbepaling wordt opgenomen voor bouwaanvragen die zijn ingediend voor het tijdstip waarop de Koepelnota in werking treedt.

(19-12) Bij de behandeling van het Masterplan Polder Zestienhoven op 28 augustus 2003 heeft de raad een motie aangenomen van mevrouw B. Kruse (Groen Links). Daarin wordt het College verzocht de klankbordavonden voor het project Polder Zestienhoven zodanig in te richten dat recht wordt gedaan aan de wens van belanghebbenden tot actieve participatie. In overleg met de deelgemeente Overschie is daarom een vaste klankbordgroep voor het project Polder Zestienhoven in het leven geroepen. Belanghebbende organisaties en burgers worden in deze klankbordgroep niet alleen geïnformeerd, door middel van workshops kunnen ze een actieve bijdrage leveren aan de plannen voor Polder Zestienhoven. Voor de klankbordgroep hebben inmiddels 145 belanghebbende organisaties en burgers belangstelling getoond. Naar aanleiding van deze gang van zaken stelt het College de gemeenteraad voor de motie Kruse als afgedaan te beschouwen.

(19-12) Het College heeft besloten tot aankoop van de panden Mathenesserweg 203 t/m 217 en Marconiplein 6. De panden maken deel uit van de hotspot Dirk Danestraat.

(19-12) Het College stelt zich garant voor een deel van de bouwkosten van het World Music Centre Rotterdam (WMCR) op het Coolhaveneiland. Het gaat om een bedrag van E 0,9 miljoen. WMCR is een samenwerkingsverband tussen de Hoge School voor Muziek en Dans Rotterdam en de SKVR. In het WMCR worden drie kernactiviteiten op het gebied van wereldmuziek samengebracht: onderwijs, onderzoek en performance.

(19-12) Het College van B en W heeft besloten het College van Gedeputeerde Staten van Zuid Holland te verzoeken de aan de gemeente Rotterdam verleende vergunning in te trekken voor het ambulancevervoer en gelijktijdig een nieuwe vergunning aan het openbaar lichaam Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond te verstrekken voor de uitvoering van ambulancezorgtaken door AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond / RHRR.

(19-12) Het college van b en w heeft besloten Stadion Feijenoord NV een gemeentegarantie te verstrekken van E 6 miljoen voor de renovatie van de Olympiazijde van de Kuip. Deze zijde is niet meegenomen in de grootscheepse renovatie van 1994 en voldoet niet meer aan de huidige eisen. De renovatie betreft een opwaardering van alle inpandige ruimtes onder de tribunes, waarbij de nadruk zal liggen op de horecavoorzieningen. Verder zullen zowel de gevel als de installaties worden vernieuwd. De renovatie zal naar verwachting in de zomer van 2004 plaatsvinden.

(19-12) Vanwege de reorganisatie van de Bestuursdienst wordt - met als streefdatum 1 januari 2004 - de werkgeversrol voor de ambtenaren die werkzaam zijn voor de wijkraad voor Pernis overgedragen aan de wijkraad. Voor de betreffende ambtenaren verandert er niets aan hun dagelijkse werkzaamheden.

(19-12) Het college heeft besloten rechtsvordering in te stellen tegen een particulier in verband met achterstallige betaling van ruim E 90.000.

(19-12) Het college heeft kennis genomen van de instelling van een Analysegroep Sociale Integratie. Deze brengt voor 1 april a.s. een rapport uit waarin concreet wordt aangegeven hoe stad en deelgemeenten hun bijdragen aan de doelstellingen van sociale integratie kunnen optimaliseren.

(19-12) Het college van b en w heeft op 19 december 2003 besloten tot het oprichten van een Economic Development Board en een International Advisory Board. Beide platforms zullen het college adviseren en ondersteunen bij de ontwikkeling van de Economische Visie 2020.

(19-12) In het kader van de uitvoering van het Programma Kenniseconomie worden vanaf januari 2004 elf projecten gestart naast een aantal projecten die al lopen. De projecten hebben betrekking op het 'versterken van beroepsonderwijs en toeleiding naar werk', versterking van de samenwerking tussen EUR en TUD, kenniskringen, technocentra en lectoraten.

(19-12) In het verlengde van het Uitvoeringsprogramma Milieu Rotterdam (vastgesteld op 2 december 2003) heeft het college besloten om het Duurzaam-Bouwenbeleid (DUBO-beleid) op een andere leest te schoeien. In plaats van een eigenstandig DUBO-beleid beschouwt de gemeente DUBO voortaan als een van de aspecten van een brede integrale kwaliteitsbenadering. Richting producent en consument richt de gemeente zich op informeren en faciliteren. De actie Zonnestroom is beëindigd. Tot slot is besloten tot het laten vervallen van de titel 'Coördinerend wethouder duurzaam bouwen'. Duurzaam bouwen komt als onderdeel van het RMP (Rotterdams Milieu Perspectief) in de portefeuille van wethouder Economische Infrastructuur. Waar het primair gaat over woningbouw, stedenbouw, of utiliteitsbouw blijft wethouder Fysieke Infrastructuur betrokken.

(19-12) Het college van b en w heeft de herziene nota 'Gezamenlijk bodemsaneringsbeleid Zuid-Holland' vastgesteld. Het herziene beleid bestendigt grotendeels de ruim vijftien jaar geleden door Rotterdam ingezette functionele aanpak van de bodemsanering.

(19-12) Het college van b en w heeft besloten het takenpakket van Milieubeleid Rotterdam over te dragen aan de DCMR. Daartoe zal op 1 januari 2004 62 fte-formatie van Gemeentewerken worden overgedragen aan de DCMR. Bij Gemeentewerken wordt een gemeentelijk aanstuurbureau CMR (Coördinatie Milieutaken Rotterdam) ingericht met een omvang van 7 fte.

(23-12) Het College verleent aan de Stichting Kunst en Welzijn een subsidie ten behoeve van het internationale, muzikale samenwerkingsproject 'Rites of Fall' dat in oktober 2004 in première gaat. 'Rites of Fall' is een samenwerkingsproject van de stichting Kunst en Welzijn met de Rotterdamse Hogeschool voor Muziek en Dans, het Rotterdam Young Philharmonic Orchestra onder leiding van Valery Gergiev en een drietal buitenlandse academies: de Ferenc Liszt Academie in Boedapest, het Conservatoire National Superieur de Musique et Dans de Lyon in Lyon en de Guildhall School of Music and Dance in Londen. Doel van het project is niet alleen de samenwerking tussen de verschillende conservatoria stimuleren, maar ook een synergie tot stand brengen tussen de hedendaagse dansmuziek en klassieke muziek. Een succesvol optreden van het Rotterdams Philharmonisch in Now en Wow vorig jaar lag mede aan de basis van 'Rites of Fall'.

(23-12) Het college heeft besloten rechtsvordering in te stellen tegen een particulier in verband met achterstallige betaling van ruim E 84.000.

(23-12) Het college heeft besloten tot aanpassing van de bevoegdheden van de directeur SoZaWe. De aanpassingen zijn deels het gevolg van de inwerkingtreding van de Wet Werk en bijstand op 1 januari a.s. en deels puur technisch van aard.

(23-12) Het college heeft de beleidsregels voor de Wet Werk en Bijstand (WWB) vastgesteld. Die wet gaat per 1 januari in. Dan vervalt het grootste deel van de regelgeving over de reïntegratie en de gesubsidieerde arbeid. De gemeenteraad moet dan regels vaststellen voor de reïntegratie. De betreffende gemeentelijke verordeningen treden echter pas per 1 april in werking. De beleidsregels waarover het college nu heeft besloten, gelden daarom in de periode 1 januari tot 1 april.

(23-12) De beleidsregels bevatten geen nieuw beleid want dat is aan de Raad. Wel zijn de collegebesluiten over gesubsidieerde arbeid van 7 oktober jl. verwerkt en de uitvoering van de motie Salhi/Kriens.Zo is de hoogte van de onkostenvergoeding voor sociale activering en mantelzorg gesteld op maximaal
E 700. Verder wordt geregeld dat deelnemers aan WADT-projecten (werk en activering dak- en thuislozen) aanspraak kunnen maken op deze onkostenvergoeding.

---- --